2018. május 25. Orbán
Miskolc
12°C / 22°C
Tündérmese migránsoknak
hirado.hu
|
2017. május 17. 12:46
|
frissítve: 2017. május 19. 12:15
Miközben az öreg kontinens egyik fele a bevándorlás megfékezésén dolgozik, civil szervezetek uniós forrásokból olyan animációs filmet készítenek, amelyek migrációra bátorítanak.

Az Európaiak Határok Nélkül nevű civil szervezetet videója az Európai Bizottság, a francia kormány és a Fondation Hippocréne támogatásával készült el. Utóbbi szorosan együttműködik Soros György Nyílt Társadalom Alapítványával, amely évek óta migrációra biztatja a fiatalokat. Az animációt két nyelven, franciául és angolul is elkészítették és feltöltötték a legnagyobb videó-megosztó portálra.

A másfél perces filmben egy család úgy dönt, hogy útra kel, és elhagyja háború dúlta országát. Egy kapuhoz ér, amely fölött a FRONTEX felirat olvasható, ez a rövidítése az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségnek. A családtagok itt bejutnak, mert azt mondják, hogy menedékjogot kérnek.

Ekkor jelenik meg egy farmeres, szemüveges tündér fehér pólóban, amelyen az Európai Unió zászlaja látszik és felajánlja, hogy segít rajtuk. Egy arab embertől repülőszőnyeget szerez be és az EU-ba szállítja a családot. Először egy kelet-európai országban szállnak le, de mivel itt nem fogadják őket szívesen, tovább repülnek nyugat felé – ott azonban minden más. Az emberek szeretettel köszöntik őket, szállást adnak nekik, sőt az egyik nyugati férfi azt mondja üdvözlésképpen, hogy nagy szükség van a bevándorlókra.

Az animáció egy közös ebéddel zárul, ahol együtt esznek a nyugat-európaiak és a migránsok, igaz már nem hagyományos ebédlőasztalnál, hanem földön ülve egy alacsony asztal körül, amit főleg az arab országokban használnak. Végül egy gyerekhang szólal meg: „Európa őrzi a határait és befogadja szívébe a menekülteket. És Ön?” – teszi fel a kérdést.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat