2018. május 20. Bernát, Felícia
Miskolc
8°C / 20°C
Újszülött-melegítő adomány a GYEK-ben
Miskolc TV / minap.hu
|
2017. május 17. 18:17
|
frissítve: 2017. május 18. 18:49
Kiságy és inkubátor is egyben az a speciális melegítő rendszer, amit szerdán kapott a GYEK. A több mint egymillió forint értékű adományt a Mosolyért Közhasznú Egyesület a régió vállalkozóinak felajánlásaiból vásárolta. A nyitott inkubátor a koraszülött és újszülött osztályon a baba és a mama közvetlen kapcsolatát erősíti.

gyek_adomany_170517ml_6.jpg

Fotó: Mocsári László

Nyitott körülmények között teszi lehetővé a kisbabáknak a gondozását az új inkubátor. Ezt kapta szerdán a GYEK a Mosolyért Közhasznú Egyesülettől. Puha meleg környezetet, és biztonságot nyújt a babának. Az édesanya is könnyebben kapcsolatba kerülhet a picivel. A hagyományos inkubátorban ez nem lehetséges és onnan kikerülve a piciknek a külvilág levegőjét is szokniuk kell. 

– Itt viszont már a környezeti levegővel is kapcsolatba kerül, és a szervezete tud alkalmazkodni ahhoz, hogy a későbbiekben már majd kikerülhessen sima kiságyba és akkor onnan pedig már haza – mondta Szűcs Ildikó, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ Koraszülött-Újszülött Osztályának osztályvezető főorvosa. – Ez tehát egy köztes lépcsőfokot tesz lehetővé. Emellett pedig az anyuka folyamatosan ott tud lenni a kisbaba mellett.

gyek_adomany_170517ml_1.jpg

Az adományt a régió vállalkozóitól gyűjtötte az egyesület, már ötödik alkalommal.

– Az elszámolás igen pontos és precíz – mondta Nagy István, az Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület elnöke. – Ez azt jelenti, hogy onnantól kezdve, hogy a doktornő megmondja, hogy milyen műszerre lenne szükség, fölvesszük a kapcsolatot a támogatókkal, majd megkeressük és tájékoztatjuk őket e-mailben vagy telefonon. Ezután a támogató saját pénztárcájának mérlegelése után eldönti, hogy mennyit és hogyan szeretne hozzájárulni ennek a műszernek a beszerzéséhez.

gyek_adomany_170517ml_16.jpg

Az egyesület huszonkét kórházzal áll kapcsolatban. A szervezet, mielőtt támogat, azt is megkérdezi, hogy ki mennyire elégedett az ellátással.

– Az egyesületnek a vezetője elmondta, hogy az országban a második legjobbnak itélik az itt gyógyuló beteg gyermekeknek a szülei a mi munkánkat, azt az ápolást, azt a gondozást, azt az orvosi ellátást, ami a gyermekegészségügyi központban zajlik – hangsúlyozta Barkai László intézetvezető.

gyek_adomany_170517ml_12.jpg

Az átadott nyitott inkubátor évente csaknem ötven koraszülött ellátására lesz alkalmas.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat