2018. április 24. György
Miskolc
13°C / 23°C
Úrnapi szertartás és körmenet a Mindszenti templomban (képgalériával)
minap.hu
|
2017. június 18. 22:21
|
frissítve: 2017. június 19. 17:11
A katolikus egyház vasárnap ünnepelte az úrnapját, amely az oltáriszentség, vagyis Jézus kenyér és bor általi maradandó jelenlétének ünnepe. Ebből az alkalomból tartottak ünnepi szentmisét majd körmenetet a Mindszenti templomban is.

Az úrnapja katolikus főünnep az Eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban (például Angliában és Walesben) a húsvéti időt lezáró pünkösdvasárnap után két héttel tartják.

Általános szokás ilyenkor a körmenet és a sok virágdísz: az Úrnapja idejére már teljes virágdíszbe öltözteti a tavaszt vagy a kora nyarat a természet. Az úrnapi körmenettel Magyarországon és másutt is összeforrt a virágszőnyegek, a falusi virágsátrak, a virágokkal díszített oltárok képe.

A körmeneten Magyarországon, más országoktól eltérően, négy stáció van: négy oltárt állítanak, amelyet a pappal és az Oltáriszentséggel végigjárnak a hívek. Az úrnapi körmenetnek saját liturgiája van. A stációknál Evangéliumot olvasnak és a pap az égtájak felé áldást oszt. Ilyenkor azokért is imádkoznak, akiket a négy égtáj felé osztott áldás elér.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat