2017. február 25. Géza
Miskolc
-2°C / 5°C
A világ legapróbb, de legrészletesebb fafaragványain törik a fejüket kutatók
boredpanda.com
|
2017. január 10. 23:19
|
frissítve: 2017. január 11. 20:08
Olyan aprók, hogy az emberi szem nem képes elemezni a részleteket, a kutatók mikroszkóppal és röntgensugárral próbálják megfejteni titkukat.

Egy újabb 16. századi miniatűr fafaragvány került elő, a kutatók röntgennel vizsgálják, hogy megfejtsék a faragvány rejtélyét. Csupán 135 hasonlóan apró alkotás létezik a világon, a szakemberek pedig a világ minden tájáról próbálnak rájönni a titkukra.

Miniatűr csoda

Forrás: 
Miniatűr csoda

A tárgyak vallási indíttatásból készülhettek, múzeumokban és magángyűjteményekben próbálnak minél több darabot felhalmozni, hogy részletesen elemezni tudják a kutatók a rendkívül apró motívumokat. 

Több száz éves precízitás

Több száz éves precízitás

A szakértők úgy vélik, hogy a fafaragványokat nagyon rövid időn belül készítették, feltehetően 1500 és 1530 között Flandriában vagy Hollandiában. Egy új európai társadalmi osztály felemelkedését vélik a háttérben a kutatók. Ez az osztály kezdhetett kereskedni a jó minőségű hordozható vallási faragványokkal.

Mestermunka

Forrás: 
Mestermunka

Azonban a kis medálok nem voltak hosszú ideig kelendőek, a reformáció kezdetével a vallási kiegészítők iránti kereslet csökkent, beleértve ezeket a miniatűr faragványokat is.   

Díszfaragók dícsérete

Díszfaragók dícsérete

Speciális technikákkal és eljárásokkal a kutatók rájöttek, hogy valójában borzasztó nehéz volt egy ilyen faragvány elkészítése. A belső részeket utólag rakhatták össze, az illesztéseket pedig olyan tökéletesen rejtették el, hogy csak mikroszkóppal vagy röntgennel lehet észrevenni.

Titok övezi

Forrás: 
Titok övezi

A gyártási folyamat további részletei azonban még mindig ismeretlenek, mert az elkészítéshez használt különböző anyagok - például az arany - elrejtik a megoldást még a röntgen sugarai elől is.

 

Nem

Videótár

Rendelők, Vasgyári kórház
03:38
Megújul a Körcsarnok
01:44
Megnyílt a Drót Tankonyha
01:42
Tatárdombon ellenőriztek
00:46
Büntetésre számíthat, aki galambot etet
02:28
Állampolgársági eskütétel
01:59
Új rendészeti alközpont nyílik márciusban
01:07
ProgramPont 2017.02.24.
04:18
Miskolc a TE helyed!
01:32

Most

Jelenleg nincs adás!