2018. június 18. Arnold, Levente
Miskolc
13°C / 23°C
Washington szankciókat hozott egy szír kutatóközpont 271 munkatársa ellen
mti.hu
|
2017. április 25. 10:03
|
frissítve: 2017. április 28. 11:31
Washington pénzügyi szankciókat foganatosított egy nem hagyományos fegyverek fejlesztésén dolgozó szíriai kutatóközpont 271 munkatársa ellen - jelentette be az amerikai pénzügyminiszter hétfőn.

Steve Mnuchin a Fehér Ház szóvivőjének szokásos napi sajtóértekezletén ismertette a döntést. Közölte: a szankciókról szóló döntés válasz az április elején elkövetett idlíbi gáztámadásra. Az intézkedés értelmében az minisztérium szankciókkal foglalkozó részlege befagyasztja a szankciókban érintett kutatóközpont 271 munkatársának esetleges amerikai javait és értékeit, valamint megtiltja nekik az amerikai pénzügyi rendszer szolgáltatásainak igénybe vételét. A Kutatások és Tudományos Tanulmányok Szíriai Központja (SSRC) nevű, szíriai állami kutatóközpont munkatársairól van szó, akik - az amerikai álláspont szerint -felelősek „a nem hagyományos fegyverek kifejlesztéséért, előállításáért és elterjesztéséért”.

– A szóban forgó 271 alkalmazott nagy tapasztalatokkal rendelkező vegyészeti szakértő, akik legalább 2012 óta dolgoztak vagy most is dolgoznak a vegyifegyver-programon – állt a pénzügyminisztérium állásfoglalásában, amelyet Mnuchin felolvasott a sajtótájékoztatón. A miniszter hozzátette: az új szankciók foganatosításával Washington „erőteljes üzenetet küld arról, hogy az Aszad-rendszer egészét felelősnek tartja az emberi jogok szembetűnő megsértéséért” és az amerikai kormányzat célja, hogy „megakadályozza az ilyen típusú barbár vegyi fegyverek elterjedését”. Mnuchin leszögezte: az Egyesült Államok nem fogja tűrni, hogy Bassár el-Aszad kormányzata vegyi fegyvereket vessen be.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat