2018. június 18. Arnold, Levente
Miskolc
13°C / 23°C
Zsúfolásig megteltek a hajléktalanszállók, de senkit sem utasítanak el
Miskolc TV
|
2017. január 09. 15:26
|
frissítve: 2017. január 11. 16:08
A Vöröskereszt nappali melegedője éjszaka is nyitva áll a rászorulók előtt, de a Roma Nemzetiségi Önkormányzat is megnyitotta irodáját nappalra a hajléktalanok előtt.

hajlektalanok_170109ml_5.jpg

fotó: Mocsári László

A fedél nélküli emberekről Miskolcon három szervezet utcai szolgálattal, étkezési lehetőséggel, nappali melegedővel, és éjjeli menedékhellyel gondoskodik.

Három mázsa tűzifával lesz könnyebb a tél egy Számozott utcában élő családnak. A Máltai Szeretetszolgálat idén 30 család között 10 köbméter fát oszt szét az Északerdő Zrt.,és a Lillafüredi Erdészeti Igazgatóság segítségével.

hajlektalanok_170109ml_11.jpg

Akiknek nincs hol lakniuk, azoknak az 50+21 férőhelyes átmeneti szálló, a 15 férőhelyes krízisszálló nyújthat menedéket. De nappali melegedő és diszpécser szolgálat is működik a máltaiak diósgyőri központjában. A központban a nap 24 órájában fogadják a lakosság hívásait.

-Én azt kérem a miskolci lakosságtól, amennyiben éjszaka vagy nappal találkoznak olyan emberrel az utcán, akik mozdulatlanul fekszenek, hívják a diszpécserszolgálatunk telefonszámát, az 530-268-as számot – hívja fel a figyelmet Kocsenga Anton, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Házának vezetője.

A hideg beálltával a Vöröskereszt nappali melegedőjében is megnőtt a létszám. Itt enni, inni, tévét nézni és olvasgatni is lehet. Több mint 300 hajléktalan az utca helyett inkább az éjszakát is itt tölti.

hajlektalanok_170109ml.jpg

- A Vöröskereszt az utóbbi napokban az éjszakai órákban is megnyitotta a nappali melegedőhelyiségét, illetve több olyan krízis férőhelyet is megnyitottunk, ami már az engedélyezett férőhely szám felett van. Éjszakánként 330-335 fő az, aki rendszeresen igénybe veszi ezekben a napokban a szolgáltatásokat – mondta Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének megyei igazgatója.

Egy épülettel arrébb, a Napfényt az Életnek Alapítvány melegedője is teltházzal működik. Itt reggel nyolctól délután négyig 100 főt tudnak fogadni.

-Senkit nem utasítunk el. Aki a nappali melegedőt igénybe kívánja venni, az igénybe veheti. Itt kaphatnak egy meleg teát, egy szelet kenyeret akár, mosási, tisztálkodási, fürdési lehetőségek vannak, személyes ruházatuknak a tárolására biztosítunk zárt lehetőséget és a napi idejüket itt szabadon eltölthetik – mondja Végh András, a Napfényt az Életnek Alapítvány szakmai vezetője.

hajlektalanok_170109ml_8.jpg

Az alapítványnál 24 órás orvosi rendelés is működik.

Szintén a Baross Gábor utcában a Roma Nemzetiségi Önkormányzat is megnyitotta irodáját a hajléktalanok előtt. Itt forró teával és zsíros kenyérrel várják a rászorulókat.

Teajáratot is indítanak. Három autóval délután négy és éjjel egy óra között visznek meleg teát minden nap az Újgyőri főtérre, Lyukó-völgybe, a Baross Gábor utcába, a Vasgyárba, a Petőfi térre, és a város külső területeire.

-Van egy adománygyűjtő pontunk, ami nem itt az irodában van elhelyezve, hanem a város másik pontján. Ott azokat a meleg ruhákat, amiket kaptunk megpróbáljuk eljuttatni a kint lévő emberekhez – közölte Váradi Gábor a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Reggel hat és este nyolc óra között ide is bárki betérhet megpihenni és melegedni.

Nem

További hírek

Olvasnivaló

Ajánlat