Ugrás a tartalomra

49/50: kezdetét vette a közösségi gyűlés

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. szeptember 18. szombat 16:04
Tízezer ember kapott meghívást, több mint négyszázan jelentkeztek, ötvenet kiválasztottak a szakértők, negyvenkilenc pedig el is ment az első miskolci közösségi gyűlésre. A város lakosságát reprezentálók szeptember 18-án és 19-én elsősorban szakértői előadásokat hallgatnak meg, hogy az október 2-án és 3-án esedékes következő gyűlésen a lehető legtöbb információ birtokában tanácskozzanak és dolgozzanak ki javaslatok a városvezetés számára.

Közel egy év előkészítő munkája után érkezett el oda az első miskolci közösségi gyűlés, hogy ténylegesen megvalósuljon. A DemNet Alapítvány szakmai támogatása mellett a megyeszékhely önkormányzata támogatásával és a helyi Dialóg Egyesület koordinálásban megvalósuló eseményt Veres Pál polgármester megnyitó beszédében mérföldkőnek nevezte.

Veres Pál polgármester

Úgy fogalmazott, hogy „a demokratikus döntéshozatal intézményrendszere elvileg három évtizede része hazánk közigazgatási berendezkedésének, ennek ellenére még gyerekcipőben jár”. Ezzel arra utalt, hogy az állampolgárok tevékeny részvétele még mindig szokatlannak számít, és jelenleg is tanuljuk ennek a mikéntjét. Ide sorolta a közösségi gyűlést is mint olyan módszert, amely – reményei szerint – hosszú távon megváltoztathatja azt, ahogyan a közös ügyeinket intézhetjük.

Galériánk az első miskolci közösségi gyűlés szeptember 18-i napjáról; Fotó: Juhász Ákos

A klímakérdést, környezetvédelmet és a levegőtisztaságot központi témájává emelő közösségi gyűlés során a jelenlévő miskolciak szeptember 18-19-én szakmai előadásokat hallgatnak meg a témában. A következő két napon – október 2-3-án – kiscsoportos kerekasztal-beszélgetések keretében dolgoznak ki álláspontokat, véleményeket, javaslatokat, amelyek aztán a városvezetés elé kerülve Miskolc klímastratégiájának alakulását segítik.

A részvételiség eszméjét több mint egy éve tűzte zászlajára Miskolc városa. Varga Andrea alpolgármester köszönetet mondott azért, hogy a gyűlés résztvevői elfogadták a meghívást, amely a részvételi demokrácia meghonosításának egy fontos eleme. Mint kifejtette, beiktatása után egyik első személyes feladatának tekintette elindítani azt a folyamatot, amelynek remélhetőleg a vége az lesz, hogy minél több embert be lehet vonni a döntés-előkészítési procedúrába.

Varga Andrea alpolgármester

Felidézte, amikor ráeszmél, hogy a politikusokhoz eljutó állampolgári vélemények csupán töredékei a város teljes lakosságának álláspontjához képest. A képviseleti demokrácia korlátait felismerve döntött úgy a Velünk a Város frakció, hogy elindítják a részvételi programot, amely az önkormányzatiságot megújítja, kiegészíti. A mindenki számára tanulással járó folyamatban a közösségi gyűlést „a részvételiség ünnepének” nevezte, egy nulladik lépésnek abban, hogy Miskolcnak az állampolgárok megalapozott véleményére építő klímastratégiája legyen.

A DemNet Alapítvány igazgatója, Bördős Éva arról beszélt, hogy a megjelent 49 ember „gyakorlatilag egész Miskolc kicsiben” – ezzel arra utalt, hogy a tudományos alapon kiválasztott résztvevők arányosan megegyeznek a város teljes, 18 év feletti lakosságával. Megosztotta, hogy a legfiatalabb résztvevő 19 éves és szoftverfejlesztő, míg a legidősebb az egykori műtősnő, ma már jócskán nyugdíjas Vera néni a maga 83 évével.

Mindemellett arra kérte a jelenlévőket, hogy legyenek kitartóak, megértőek és a viták során ne legyőzni, hanem meggyőzni igyekezzenek egymást.

Bördős Éva, a DemNet Alapítvány igazgatója

Dávid Attila Marcell az említett legfiatalabb résztvevője a közösségi gyűlésnek. Ő azért jelentkezett, mert mindig is érdekelte, hogyan működik egy város vezetése. Reményei szerint most egy kicsit a kulisszák mögé láthat majd. Ő kifejezetten szeretné, hogy a klímakérdések mellett politikai témák is napirendre kerüljenek és a végén úgy állhasson fel az asztaltól, hogy jobban átlátja a rendszerszintű működést.

Reméljük, hogy mind ő és társai azt az élményt kapják a részvételiségtől, amire vágynak. Folytatás két hét múlva, október 2-án és 3-án. A megnyitót élőben közvetítette portálunk, amelyet ide kattintva nézhetnek meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke