Ugrás a tartalomra

Akár káros is lehet egészségünkre az óraátállítás

Miskolc TV/Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. március 27. szombat 19:07
Vasárnaptól újra átállunk nyári időszámításra vagyis hajnali kettőkor egy órával előre, háromra kell állítani az órákat. A belső óránk azonban ugyanúgy ketyeg tovább, mintha mi se történt volna.

Benjamin Franklin volt az első, aki felvetette, 1996 óta pedig már rendszeres évente kétszer az órák átállítása. Vasárnap valószínű, hogy ez utoljára történik meg hazánkban. 2019-ben ugyanis az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Azt, hogy melyik rend lesz a végleges, arról az Unió tagállamai egységesen döntenek. 

A belső óránk és a mért idő összhangjának hiánya kihathat a szervezetünk működésére is. Az előbbi azért is alakult ki, hogy a testünkben a napszakokhoz időzített folyamatok flottul menjenek. A pulzusszámunk, vérnyomásunk, testhőmérsékletünk és bizonyos szteroidhormonjaink szintje is másképp alakul a nap mozgásával: ez utóbbiak hat és kilenc óra között vannak leginkább jelen a vérben, éjfélkor pedig a legalacsonyabb a koncentrációjuk.

A biológiai óránk ingadozása felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, ami kihathat az egészségre is. A téli-nyári átállás azonban kismértékű eltolódás. Addig nem okoz bajt, amíg a szervezet alkalmazkodik a változáshoz.

- Nagyon sok ember, aki váltott műszakban dolgozik ők nem annyira érzékenyek erre, hiszen náluk eleve felborult az úgynevezett cirkadiális ciklus – mondta a témában dr. Breitenbach Géza, háziorvos a Miskolc Televízió Híradójának. - Akik egy megszokott, normálisnak vélt életmódot élnek, azoknak viszont nagyon zavaró lehet az óraátállítás. Az ebből fakadó problémák akár hetekig is eltarthatnak.

Az óraátállítás érinti a közösségi közlekedést is. A MÁV közlése szerint az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét befolyásolja, a Volánbusznak néhány Kelenföld-Érd közötti járatát érinti. Az MVK-járatok sem maradnak ki a "jóból", a miskolci közlekedési vállalat közleményét erre találják
 

További hírek

Olvasnivaló