Ugrás a tartalomra

Akkor és most…: A diósgyőri városháza

Dobrossy István/Sáfrány Gy. József
Utoljára módosítva
2021. június 19. szombat 11:07
Az egyemeletes sarokház Diósgyőr főutcáján 1898–1899-ben épült Staud János egri mester tervei alapján és kivitelezésében. A „városháza” Diósgyőr nagyközség, Felsőgyőr vagy Majláth, Pereces bányatelep és Vasgyár-telep közigazgatásának székhelye volt. Ezt a funkcióját mint kerületi tanácsháza 1971-ig megtartotta.

A kép felirata szerinti Árpád utca a település építészeti arculatváltása során Blaha Lujza, majd 1993–1994-től Nagy Lajos király útja lett. A kép 1906 után készült, amire a villamossínen kívül a Miskolc-Diósgyőr „közúti villamos helyiérdekű vasút” végállomásaként szolgáló, fából készült beálló is utal. 1994-ig a Táncsics térről idáig közlekedett a villamos, ekkortól került át az „új” Árpád utcai vonalra. (A villamos 1964-től megkerülte a városházát, s ez szűnt meg az Újdiósgyőr – Diósgyőr közötti kettős vágányú villamosközlekedéssel.)

Fotó: Juhász Ákos

A kép jobb sarkán álló földszintes épületben volt – mások mellett – a Vendéglő az Arany Szarvashoz. A községháza homlokzatán a település címere az 1990-es évek végén is látható volt, de ekkor már többféle funkciója volt az építménynek.

További hírek

Olvasnivaló