Ugrás a tartalomra

Alkottak, regöltek, betlehemeztek a diósgyőri adventi játszóházban

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 19. vasárnap 15:29
Aranyvasárnap véget ért a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban tartott többhetes adventi kézműves játszóház és vásár. 
Kötélverés és karácsonyfadíszek textilből | Képgaléria: Juhász Ákos

Advent első vasárnapján rendezték meg azt a népművészeti és kézműves ajándéktárgyak széles választékát felvonultató vásárt, amit aztán decemberben újabb három követett. Az alkotóházba betérők ízlésük szerint bőráruk, fatermékek, gyöngyékszerek, kerámiák, mézeskalácsok, nemezáruk, kovácsoltvas termékek, szőnyegek, szőttesek, textiljátékok, bábok, karácsonyi díszek és apróbb ajándéktárgyak közepette válogathattak. 

Lucázás, regölés, betlehemezés

Bronzvasárnaptól pedig betlehemezéssel és kézműves foglalkozásokkal színesített játszóházával bővítette a programot a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület. A három hétvégét átölelő sorozaton az érdeklődők Csiszár István népzenésszel is találkozhattak. Az alkotóház a Betlehemi történet című rajzkiállításnak is helyet adott. 

Előkerültek a téli ünnepkör dalos szokásai is

- Szép számmal jönnek az ilyen alkalmakkor. Régi hagyomány, hogy advent valamennyi vasárnapján megtartjuk családi programjainkat. Különböző mesterségek alapján kézműves foglalkozásokat mutatunk be a gyerekeknek, melyekhez nem ritkán a felnőttek is csatlakoznak – fogalmazott Gergye Zoltán egyesületi elnök, aki kiemelte: a bemutatott játékos foglalkozásoknak minden esetben egy népi mesterség volt az alapja, ezzel is a hagyományok őrzésére kívánták felhívni a figyelmet a szervezők.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!