Ugrás a tartalomra

Az egyetemen is megnyitották a tanévet

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 06. péntek 19:55
Miskolc és az egyetem kapcsolata példás. Az egyik fejlődése a másikét is magával hozza. A Miskolci Egyetem a hetvenedik tanévét kezdte meg. Minden eddiginél több, háromezer elsős hallgatóval.
Végh Csaba fotógalériája

A kari zászlók ünnepi megjelenése jelezte, elkezdődött egy újabb tanév a Miskolci Egyetemen. A tanévnyitó ünnepi szenátus ülésen az egyetem rektora köszöntötte az első éves hallgatókat. Torma András rendkívülinek nevezte az idei évet. A Selmeci Akadémia 285 tanévét kezdték meg, Miskolcon pedig hetven éve talált otthonra a selmeci hagyomány és az egyetemi képzés. A jogelődintézmény hagyományai máig az egyik legfontosabbak a campuson.

- Hetven évvel ezelőtt,1949-ben Miskolcon a bányász, kohász és gépészmérnök képzés kezdődött meg. Az eltelt, majd’ 300 és hetven esztendő alatt természetesen sok minden megváltozott, de egy valami azonban biztos, hogy nem: Magyarország iránti elkötelezettségünk és tiszteletünk.

A Miskolci Egyetemen évről évre nő a hallgatói létszám. Idén minden eddiginél több, háromezer elsős kezdi meg tanulmányait, köztük több mint százötven külföldi diákkal.

A Miskolci Egyetem új polgárai letették hallgatói esküjüket, és a város jegyzőjétől átvették a város kulcsát. Alakszai Zoltán elmondta, ez a bizalmat szimbolizálja a város részéről. Hozzátette, a Miskolci Egyetem a város formálódásának minden meghatározó mérföldkövénél ott volt. Mint kiemelte, a város és az egyetem összetartozik.

- Miskolc és egyetemének a kapcsolata kiváló, hiszen össze van kötve a sorsunk. Ha Miskolc fejlődik, akkor az egyetem is fejlődik, és hogyha az egyetemen minél több tehetséges fiatal diák kezdi meg tanulmányait, akik esetleg Miskolcon képzelik el a jövőjüket, akkor az mindannyiunknak a közös érdeke.

A Miskolci Egyetem közössége hatalmas erővel rendelkezik, ami az alma mater elvégzése után is érezteti hatását. Egy egész életre szól – ezt már Raisz Anikó közigazgatási államtitkár mondta, aki a Miskolci Egyetem katedráját mindkét oldalról jól ismeri.

- Tanáraik mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy Önök kihozzák a maximumot önmagukból. Minden Önökön múlik. Tanuljanak tőlük minél többet. Nem csak azt, amit átadnak szaktudásban. Minden mást is. Szemléletet, mi a jó, hogyan kell egymással viselkedni. Közösségbe érkeztek. Ez egy olyan univerzitas, amely többet ad, mint egy puszta diploma.

A Miskolci Egyetem a hetvenedik tanévét tízezer hallgatóval kezdi meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!