Ugrás a tartalomra

Az erdő a Népé? - lehetséges megfejtések a tarvágások legalizálására

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 08. hétfő 10:45
Egy új kormányrendelet védett erdőkben is lehetővé teszi a tarvágást, csökkenti a vágásérettség korát, eltörli az őshonos fajok telepítési kötelezettségét - a vészhelyzetre hivatkozva szélesre tárják a kaput a tűzifa kitermelése előtt, mindezt a természetvédelem rovására.
Illusztráción a Bükk. | Fotó: Horváth Csongor

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelettel Orbán Viktor miniszterelnök számos, az erdők és a természet védelmét, a fakitermelés kordában tartását célzó korlátozást helyezett hatályon kívül. Védett területeken is szélesre nyitotta a kaput a favágás, akár tarvágás előtt arra hivatkozva, hogy a vészhelyzet ideje alatt a tűzifaigények felülírják a jogszabályokat és hatósági döntéseket.

Az intézkedés csütörtök óta van tehát kint, a kormány részéről egyedül Nagy István agrárminiszter próbált valamiféle magyarázatot adni a döntésre. Arról beszélt, hogy az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, és mivel szerintük a háború és a brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki, veszélyben van Európa gázellátása, ezért meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek.

Leszögezte, jelenleg a tűzifaellátás biztosított, azonban a háborús helyzet miatt a kormány tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa kitermelés növelésére, ugyanis elsődleges a magyar háztartások ellátása. Ezért könnyített szabályokat vezettek be úgy, hogy „az ne veszélyeztesse a fenntartható erdőgazdálkodást”. A fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, ami az igényeket ki tudja elégíteni, tette hozzá.

Ez valóban veszélyes

A cél nyilván a tűzifahiány enyhítése, ám a másik oldalon fennáll a veszély, hogy az erdők védelmében elért több évtizedes eredmények most akár hónapok, vagy egy-két év alatt megsemmisülnek - ezt már Gálhidy László erdőökológus, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője mondta a 24.hu-nak.

Értékelése szerint az új előírások egy részének nincs közvetlen hatása a tűzifahiány mérséklésére, miközben lemondunk természetes erdeink helyreállításáról a védett területeinken. A természetvédelmi szempontból értékes állami erdőkben e nélkül is hozzá lehetett jutni a faanyaghoz, így kérdéses, hogy mi indokolja a tarvágások visszaállítását.

A WWF Magyarország a témában kiadott közleménye egyébként arra is felhívja a figyelmet, hogy a frissen vágott fát nem is szabadna tűzifának hívni, mivel a hatékony égéshez 20 százalék nedvességtartalom kell, amit egy-két év szárítással lehet csak elérni. A „vizes fával” való fűtés csak tovább súlyosbítja a fűtési szezon alatt tapasztalható rossz levegőminőséget.

Erdőkáosz

"Csak az 1919-es kommün rendeleti szocializmusához fogható a tempó és a módszer, ahogy a mai forradalomi kormányzótanács a dolgait intézi. Semmiféle konzervativizmus nincsen itt" - írja Facebook-bejegyzésében a Válasz online újságírója, Borbás Barna.

Ő úgy vélekedik, hogy a matek alapján nem az erdőapokalipszis, hanem az erdőkáosz jön el, hiszen "most jöhetnek a homályos hátterű egyszemélyi döntések, meg a rá adott politikai indoklás". És tényleg lehetőség van olyan helyeken is tarvágásra, amiket eddig a törvény védett, akár természetvédelmi rendeltetésű erdőben is.

Azt is leírta, hogy erdészek egy része üdvözli a döntést, miszerint hatósági engedély nélkül is lehet erdei utakat kialakítani, mások azonban azt írják, ez kiskapu, szét lehet barmolni/ki lehet termelni kisebb erdőrészeket földmunkával, majd azt mondani, ez csak „közelítőnyom-hálózat”, nem kellett hozzá engedély. "Ocsmány károkat lehet okozni" Borbás meglátása szerint azzal is, hogy a fakitermelés tilalmi időszaka megszűnik.

A Válasz online újságírója két lehetséges megfejtést ad:

1. a döntés jól kommunikálható: "tessék, az erdő a Népé, ha fázik, kivághatja, mert első a Nép

2. "a fafűtés a legtöbb helyen horror árú lett, jó ideje forrong ez a világ, ideje volt dobni nekik egy csontot, kivájni néhány kiskaput. És nem csak a rendelet betűje itt a lényeg: direkt nem magyarázzák el, direkt metakommunikálják, hogy pehelykönnyű lesz az energetikai célú vágás, mert zavarosban a legjobb halászni. Szépen megtolja ez majd a szürke- és fekete vágásokat is. Adja Isten, hogy ne legyen igazam".

"Ez a rendelet az egyre értékesebb, egyre nehezebben pótolható nemzeti kincsekhez nyúl felelőtlen, retkes kézzel, Miniszter Úr kegye lesz majd, enged-e tarvágást az „erős és büszke” vármegyékben. A haza se ellenzékben, se kormányon nincs: a haza nem kis részben az erdeinkben van"

- zárul Borbás Barna posztja.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!