Ugrás a tartalomra

Az évszázad legsúlyosabb vulkánkitörése zajlik a karibi térségben

idokep.hu
Utoljára módosítva
2021. április 11. vasárnap 17:33
Hatalmas hamufelhő borítja be a Kis-Antillák hoz tartozó Saint Vincent szigetét és térségét, miután több évtizedes szunnyadás után pénteken, helyi idő szerint 8:40-kor kitört a sziget északi részén található La Soufrière nevű vulkán - írja az időkép.

A légkörbe került hamu rengeteg problémával jár. Miatta szünetel a légiközlekedés, valamint belélegezve az egészségre is komoly veszélyt jelent. Sok helyen pedig éjszakai sötétséget okozott a vastag hamufelhő.

A péntek reggeli kitörést még aznap délután egy újabb követte. Szombaton pedig további kitörések következtek, melyek hatalmas mennyiségű vulkáni hamut, részecskét jutattak a magasba, melyet a szél kelet, északkelet felé sodort. Így a hamufelhő a 160 kilométerre fekvő Barbados szigetét is elérte. 

Éjszakai sötétség a hamufelhő alatt | Fotó: David Wyndoze / Facebook

A kitörések miatt 16 ezer embert kellett evakuálni döntően a sziget északi harmadáról. A lakosságot hajók segítségével szállítják át a környező szigetekre.

A La Soufrière utoljára 1979-ben tört ki és azóta szunnyadt, majd tavaly decemberben kezdett ismét aktivizálódni. Az kitörések jelenleg néhány óránként követik egymást, és még több napig, akár hetekig is folyhatnak.

További hírek

Olvasnivaló