Ugrás a tartalomra

"Az a felelősségünk, hogy a legjobb tudásunk szerint Miskolc érdekében dolgozzunk"

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. október 19. szerda 12:06
Ahogy azt korábban Veres Pál polgármester bejelentette, városvédelmi alapot hoznak létre az infláció és az elszabadult energiaárak miatti feladatok kezelésére. Egyebek mellett erről is tárgyaltak a miskolci képviselők szeptemberi, rendes ülésükön.

Az ülés kezdetén négyen hiányoznak - Mokrai Mihály, Borkuti László, Szécsényi Marianna, és Szilágyi Szabolcs -, de a közgyűlés így is határozatképes - állapította meg az ülést vezető polgármester.

Veres Pál tájékoztatott arról, hogy a 3-as számú egyéni választókerületben időközi választást tartottak a múlt vasárnap, amit Barta Gábor (Fidesz-KDNP) nyert meg. A megbízólevelet most vehette át a város vezetőjétől. A polgármester, az alpolgármesterek és a pártok vezetői, képviselői egyaránt gratuláltak neki, miután Barta Gábor letette az esküt.

Barta Gábornak gratulál Veres Pál

Az előző közgyűlés óta sajnos több kiváló miskolci polgár elhunyt, emlékük előtt egyperces néma főhajtással emlékeztek meg:

Török Pál ideggyógyász

Rukovszki Gyula

Sömjéni Éva

Kiss Lajosné

Majoros György

Lukovszky Ilona

Laczó József

Sikora Ferenc

Expozéjában a polgármester kiemelte, hihetetlenül nehéz időszakot él meg a város, szinte a sáskajáráson kívül minden volt már Miskolcon: világjárvány, nehéz gazdasági körülmények. Siker, hogy jelenleg is működik, buszok járnak, működnek az óvodák, szociális intézmények. Ezeket is meg kell becsülni. Teljes a bizonytalanság, elszabadultak az energaiárak, soha nem látott mértéket öltött az áremelkedés.

"Nekünk az a felelősségünk, hogy a legjobb tudásunk szerint Miskolc érdekében dolgozzunk" - hangoztatta.

Konkrét adatokat osztott meg, de ezekkel nem pánikot szeretne kelteni, hanem a józanságot erősíteni, mert erre van most leginkább szükség.

"Fogjunk össze, ez a munka ideje. Nekünk az a feladatunk, hogy gondoskodjunk mindenkiről; védjük meg az embereket, a cégeket, az intézményeket" - emelte ki.

"Azonban döntéseket kell hozni, nem várhatunk a csodára" - hangoztatta.

"Ha nem cselekszünk, a válság akár le is tarolhat minket" - tette hozzá.

Kemény döntéseket is meg kell majd hozni. Nem számít, ki kormánypárti, ki ellenzéki, minden város nehéz helyzetben van. Ez derült ki a Megyei Jogú Városok Szövetsége hétfői ülésén is.

Dönteni kell arról, mi a fontosabb most: óvodai alapellátásra biztosítunk összeget, vagy élményfürdőt kell működtetni; mennyi koncert legyen, vagy legyen-e közvilágítás. Sok ilyen dilemma van, ezek nem mehetnek egyszerre.

"A jelenlegi árak mellett nem tartható fenn minden, meg kell védeni a város működését, ez a legfontosabb Miskolc számára" - mondta.

Kérte, tegyék félre a politikai adok-kapokot. Őt személy szerint nem igazán érdeklik az egymásra mutogatások - azt szeretné, ami a miskolciaknak jó.

"Az érdekel, hogyan védhető meg, ami a számunkra a legfontosabb, hogy jövőre is legyen kultúra, sport, gondoskodó város" - tette hozzá.

Felidézte a hétfői ülést, ahol Gulyás Gergely miniszter elmondta, fenntartja a kormány a rezsicsökkentést, munkahelyvédelmi akciótervet dolgoz ki. Lesznek prioritások, a legfontosabb, hogy működjenek az óvodák, az iskolák, az egészségügyi ellátás, a szociális ellátórendszer, a közétkeztetés, a közlekedés; és próbálják megvédeni a munkahelyeket.

A távfűtés az egyik nagy gond a kormány számára (bár az árakról egyelőre nincs hír), kb. 1 ezer milliárdos támogatást igényel a kormánytól. Van tűzifa- és szénprogram, kérték, olyan döntéseket hozzon a kormány, amivel könnyítik a spórolási lehetőségeket, ha összevonásra lenne szükség például.

Elvárás az önkormányzatoktól, hogy takarékossági programot dolgozzanak ki, aminek célja, hogy a végsőkig biztosítani tudják az alapellátásokat - tette hozzá Veres Pál.

Ha mégis lesznek olyan városok, amelyek az összes takarékossági intézkedés ellenére sem biztos, hogy tudják a feltételeket biztosítani, akkor konkrét kérésekkel kell a kormány elé menni, és kaphatnak támogatást. Kérte ebben mindenki lobbierejét, segítségét.

A településeknek kell először mindent megtenni, hogy éljen a takarékosság összes lehetőségével.

Városvédelmi egyeztető testületet hoztak létre, minden szerdán ülésezik, a krízismenedzsmentet látják el.

Köszöni, hogy erőn felül meghatározták azokat a célokat az intézmények, cégek, amik segíthetnek.

Erőn felül igyekeznek támogatni a családokat a Gondoskodó Miskolc program jegyében. Lakossági LED-csereprogram indult, ingyenesen tájékoztatják a lakosságot a takarékosságról, a MIVÍZ is segít. Megújul Miskolctapolca, újjászületett a Horváth-tető és az egykori Szentpáli évtizedeken át méltatlanul pusztuló épülete. Tíz elektromos busszal bővítették a miskolci buszflottát,bérlakás-programmal segítetik első lakáshoz a miskolci fiatalokat, a Covid legnehezebb időszakában pedig elsőkként segítették a helyi vállalkozásokat és a lakosságot.

"Megteszünk mindent annak érdekében, hogy a város működőképes maradjon, hogy a polgárok túléljék ezt a nehéz időszakot" - hangsúlyozta a polgármester.

Nem tudják ugyanakkor, hogy január 1-jétől mennyiért kapják majd az áramot, közbeszerzést kell lefolytatni, ahogy a gáz esetében is. 2093 forintos köbméterár érkezett, 1750 forintra lealkudták. De ennek terhét sem tudják vállalni. Folyamatosan tárgyalnak.

15-16 milliárddal több lenne a város energiaár-többlete, "de ez szinte a lehetetlen kategóriájába tartozik".

A MIVÍZ kapcsán azt mondta a városvezető, hogy nem kaptak információt arról, milyen működési feltételek vannak a jövő évre vonatkozóan, így nincs is erről előterjesztés most a témában. A lehetőség nem úszott el, a szándéknyilatkozat a további tárgyalásokra feljogosítja az önkormányzatot. A döntést talán október végén meghozhatják, de ez egyelőre bizonytalan.

"Vizsga lesz a következő időszak a felelősségről, az elkötelezettségről, az eskühöz való hűségről. Ismét erőn felül kell teljesíteni, ehhez összefogásra van szükség. Igazán csak egymásra számíthatunk, kérem önöket, hogy politikai állástól függetlenül fogjunk össze. Mindenkire számítok" - nyomatékosította ismét Veres Pál.

Kezdődik a közgyűlés

1. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó önkormányzati rendelet megalkotására és kapcsolódó döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A napirendet Kiszela Gergő ismertette a MIVÍZ részéről. Elmondta, 2009 óta látják el ezt a közszolgáltatást. A jogszabályi környezet változása miatt szükséges a rendeletmódosítás. A lakosság számára díjemelést nem jelent.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Bazin Levente (Velünk a Város): utoljára nagyobb szennyvíz-beruházás több mint 10 éve volt a városban, pedig szükséges lenne rendezni a kérdést. "Még mindig vannak olyan részek, ahol nincs szennyvíz-hálózat" - mutatott rá.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): még akár belterületen is problémát jelent a szennyvíz meglátása szerint. A Finkei utcát említette Perecesen. A zártkerti övezetekben hatalmas mennyiségben folyik el a szennyvíz, tette hozzá.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: az ő választókerületében is hasonló a helyzet, mint amit Bazin Levente képviselőtársa emlegetett. 87 százalékos díjtételemelést helyez kilátásba a javaslat.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): a csapadékvíz elvezetését is meg kell oldani, mert a két kérdés összefügg.

Veres Pál polgármester válaszában elmondta, tudják, hogy a víziközmű-hálózatot javítani kell, van remény a rendezésre.

A vitát a polgármester lezárta.

Kiszela Gergő osztályvezető azt mondta végül a felmerült kérdésekre, hogy ösztönzőrendszert alakítottak ki, hogy minél többen csatlakozzanak rá a hálózatra.

2. napirendi pont: Javaslat az egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról szóló 30/2016. (XI.11.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

A MEFI igazgatója elmondta, időnként felül kell vizsgálni a körzeteket, hogy optimalizálni tudják a működést. Átszerveznék Miskolcon a védőnői és az iskola-egészségügyi körzeteket, 22 helyett a továbbiakban 21-ben látnák el ezeket a feladatokat. Két védőnői körzet ún. vegyes körzetként működhet tovább, vagyis mind területi, mind ifjúság-egészségügyi védőnői feladatokat ellátha a körzetben lévő védőnő. Az átszervezéssel, belső átcsoportosítással valamennyi védőnő foglalkoztatása továbbra is biztosított maradhat.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Kovács László (KDNP): gratulált a MEFI vezetésének, hogy egy régóta fennálló problémát megoldottak. Fogyatkozik a gyerekek létszáma, e mellett is meg tudták oldani, hogy nem kellett senkinek munka nélkül maradnia. Támogatni fogják az előterjesztést

Nincs több hozzászólás, a vitát lezárta a kérdésben a polgármester.

3. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt. 

4. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló 37/2016. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

Osváth Zoltán, a Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, pusztán pontosítani kell a korábbi rendeletmódosítást néhány apró részletében.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirendi pont fölött:

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: technikai jellegű rendeletmódosítás, de újra kritikát fogalmazott meg a korábbi döntés kapcsán.

Veres Pál polgármester: a boltokban komolyabb áremelkedést tapasztalni, mint a parkolódíjaknál.

Szopkó Tibor alpolgármester is reagált Molnár Péter szavaira. Az ingatlanfejlesztések okán érdemes a parkolásról beszélni. Még az ősszel letesznek egy nagyívű ingatlanfejlesztési programot. Egyre kevesebb a parkoló, arra számít, százas nagyságrendben fognak eltűnni parkolóhelyek a belvárosból. Szakemberekkel egy parkolási stratégiát dolgoznak ki, hiszen "megváltozik a világ", a trendek azt mutatják, nem lesz már az, hogy a szolgáltatások kapujában állhatunk meg autónkkal.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: azzal, hogy tájsebek gyógyulnak be a belvárosba, mindenki egyetért. Akár azzal is, hogy nem lehet közvetlenül egy hivatalnál, szolgáltatónál parkolni. De Szopkó Tibor arra nem tért ki, hogy valaki a belvárosban valaki letegye az autót, meg lehet oldani rollerekkel - vagy egy jó közösségi közlekedéssel.

Veres Pál: szinte gondoltam, hogy erre hegyezi majd ki a felszólalását Molnár Péter. Dolgoznak azon, hogy akár kombinált bérlet is jöhet majd (tömegközlekedés és parkolóbérlet "kombinálása"). A finanszírozáshoz: csak a gázár emelkedése miatt a CNG-buszok gáz többletköltsége meghaladja a 3 milliárd forintot az energetikai évben. Az MVK költségvetése nem éri el az 5 milliárd forintot - tette hozzá.

Osváth Zoltán ügyvezető igazgató válaszában azt mondta, 100 százalékban elektromos autó úgy tud parkolni, ha regisztrál előzetesen.

5. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására törzsvagyonból kivonás tárgyában. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

6. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2014. (XII.19.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

7. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének, Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzatáról - (MÉSZ) szóló 21/2004. (VII. 6.) önkormányzati rendeletének felülvizsgálatához kapcsolódóan - új beépítésre szánt területek kijelölésére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: Szirma környéke korábban ipari területté lett nyilvánítva - azt is beépített területté kívánják nyilvánítani? Lehetséges befektetők számára terület tűnik el?

Soós Attila (Fidesz-KDNP): 400 hektár iparterületet érint az előterjesztés. Alkalmassá válik arra, hogy lakóingatlanok kerüljenek ide?

Szunyogh László főépítész válaszában elmondta, az 1 ezer hektár iparterület kijelölésénél csak egy részt soroltak ide. "Mi ezen a területen új lakóterületet nem jelöltünk ki. Most is alkalmas egy befektető befogadására" - tette hozzá.

8. napirendi pont: Javaslat közterületek elnevezésére. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): a Wanger Vilmos utcával kapcsolatban kérdezte, milyen területeket érint ez pontosan? Egyébként támogatja az előterjesztést.

 

Bazin Levente (Velünk a Város): Kérni fogja a későbbiekben, hogy a perecesi temető Szent Borbála, a bányászok, kohászok védőszentje nevét vegye majd fel.

10. napirendi pont: Javaslat szociális ellátásokkal kapcsolatos vagyonjogi döntések meghozatalára. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető elmondta, a lyukói konténeregyüttesben korábban orvosi rendelő volt, mostanra megüresedett, a MESZEGYI kéri egy projekthez.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Kovács László (KDNP): mi a garancia arra, hogy a konténereket szükség szerint mobilizálni tudják?

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): a lyukói körzet képviselőjeként kérdései vannak a témában. Milyen fejlesztéseket tervez a MESZEGYI?

A vitát lezárta a polgármester.

Varga Andrea alpolgármester elmondta válaszában, a Gyermekvárosban működő átmeneti otthonoknál az infrastruktúra miatt kellett költözni, most a Holdinghoz kerül vissza. Még egyeztetnek a kérdésben, a gyermekvédelmi szakellátás még ott történik.

A lyukóvölgyi orvosi rendelő, illetve a konténerek ügyében azt mondta, jelenleg is van családi mentorprogram a területen. Az egyik konténert kérte a rendőrség, fogadóórákat tartanak benne.

11. napirendi pont: Javaslat egészségügyi alapellátással összefüggő vagyonjogi döntések meghozatalára. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette, a védőnői ingatlanokat a MEFI vagyonkezelésébe adhatják.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

12. napirendi pont: Javaslat a Zsolcai kapui útszakasz egy részének, valamint az Állomás utca tulajdonjogának átvételére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette, új gazdasági telephelyet létesítenek az Állomás utcában, az egyirányú forgalom így nehézkessé válhat. Az Állomás utca és a mellette lévő terület egy egységként kerül az önkormányzathoz az államtól. Helyi közúttá alakulhat.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Kozma István Jánosné (Fidesz-KDNP): kétirányúsítani akarják az utcát - milyen gazdasági tevékenységről van szó, illetve az utca fenntartása, a kétirányúsítás mennyibe fog kerülni?

A választ írásban küldik meg a képviselőnek.

13. napirendi pont: Javaslat az Avasi Arborétum és Közösségi Kert területének térítésmentes használatba adása tárgyában. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette, határozatlan időre és térítésmentesen használatba adná az önkormányzat az avasi arborétumot és a közeli közösségi kertet az Avasi Arborétumért Alapítványnak, valamint az Avasi Arborétumért Baráti Körnek.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

14. napirendi pont: Javaslat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület részére ingatlanok térítésmentes használatba adására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette, a helyi esélyegyenlőségi programban a Számozott utcákban a Máltai és az önkormányzat között együttműködési megállapodás jött létre a lakhatás nélkül maradt családok megsegítésére. 32 lakást adtak át. A megállapodás hatálya lejárt, szükséges, hogy a program 1 és 5 éves időre módosuljon.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: csapnivalónak nevezte az előterjesztést. Szeretnék látni a szerződés-tervezetet. Szeretnék hinni, hogy nem egy újabb "fészekrakó-programról" van szó. Kivel véleményeztették az ötletet? Azt mondta, volt egy jól működő nyomortelep-felszámolási program, ezt adták át a mostani városvezetésnek. Az előterjesztésből az derül ki számukra, hogy mégis folytatni akarják. De milyen költséggel, hogyan? - vetette fel.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): ő is azt kérdezte, hogy a 2010. előtti "fészekrakó-programot" kívánják-e folytatni? Szintén kérné, hogy hadd ismerhessék meg a szerződés-tervezetet. Nem támogatható az előterjesztés - vélekedett.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz-KDNP): megismételte a továbbiakat...

Veres Pál azonnal visszautasította, miközben Bartha György is cáfolni kezdte az ellenzéki politikus álllítását.

Hová fogják költöztetni a Számozott utca lakóit? Ingatlanspekuláció lehetőségét is felvetette Deák-Bárdos Mihály.

Veres Pál a leghatározottabban visszautasítja a vádakat, minden összemosás politikai spekuláció - mondta.

Bajusz Gábor (Fidesz-KDNP): aggódva olvasta az előterjesztést. Majd megjegyezte, Gyurcsány Ferenc érkezik csak menetrendszerűen.

Veres Pál: ennek semmi köze nem volt az előterjesztéshez. A DK frakció arra volt kíváncsi, milyen fejlesztéseket terveznek Miskolcon. Határozottan mondta: minden parlamenti frakcióval tárgyal, hogy forrásokat szerezzen a városnak. Kéri, csatlakozzanak ehhez a lobbitevékenységhez.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: jól előkészített, egyeztetett, egyértelműbb előterjesztéseket szeretne látni.

Veres Pál: megismételte, szó sincs újabb "fészekrakó-programról".

Kovács László (KDNP): mindenki a város javát akarja, de különbség például, hogyan ítélik meg a nyomortelep-felszámolási programot. Az új városvezetés nem mert, vagy nem akart hozzányúlni ehhez a kérdéshez.

Ignácz Dávid jegyző kért szót: politikai vitákban nem vesz részt, de a hivatal vezetőjeként határozottan visszautasította Nagy Ákos véleményét, miszerint "csapnivaló" a hivatal munkája, az előterjesztés előkészítése.

Szopkó Tibor alpolgármester: komolytalan volt az eddigi hangnem. Határozottan visszautasítja a "fészekrakós" felvetést. Az összes magyar településen a mostani kormány hoz létre nyomortelepeket: kifizethetetlenek a számlák, elértéktelenedik a forint. Ne bennünk keressék a hibást.

Soós Attila (Fidesz-KDNP): az előterjesztés látszata véleménye szerint az, hogy a Számozott utcákat átalakítják, az ott lakókat szét akarják költöztetni. Ezt cáfolják meg, ha ez nem igaz. A miskolciak szerinte joggal kezdenek el pánikolni. Kialakulhat egy "fészekrakószerű" program.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): érti, hogy a Számozott utcákon felmehetnek az ingatlanárak, ha "a lakóközösség átalakul". Hiányolja a szakmai válaszokat.

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes: a nyomortelep-felszámolási program kapcsán azt mondta, jól megkonstruált politikai termék. Azt követően jelentek meg "fészekrakókhoz" hasonló elemek például az Avason.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: nem minősítette a hivatal munkáját. Fenntartja, hogy az előterjesztés csapnivaló, tegyenek mellé egy szerződés-tervezetet.

Bazin Levente (Velünk a Város): rossz hallani a kormánypártiak képtelenek a mocsárból kihúzni magukat. Miskolci képviselőtől méltatlan, hogy az esküjük ellenére kevésbé a városért dolgoznak. Korábban szétköltöztették a nyomortelepek lakóit szerte a városban.

Kovács László (KDNP): joguk van véleményüket elmondani.

Szopkó Tibor alpolgármester: "méltatlannak, szánalmasnak, tolvajnak neveznek" - mondta. Látszott az ellenzék szándéka, nem tudnak belekötni, találtak egy alacsonyan csüngő gyümölcsöt, amit megpróbálnak leszakítani. "Felejtsük el a fészakrakózást" - nyomatékosította.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz-KDNP): hová fogják integrálni a családokat? Soós Attila (Fidesz-KDNP) ugyanezt a kérdést tette fel.

Varga Andrea alpolgármester reagált a felvetett kérdésekre. Megköszönte a kérdéseket, és hogy érdeklődnek a részvételi koncepció iránt, hogy figyelmeztetnek: e mentén dolgozzanak. A nyomortelep-felszámolás emberek megfelelő lakhatási feltételek nélküli kiebrudalása volt. A lakókörnyezetet sem vizsgálták meg, más célja volt a kilakoltatásnak. Lényegesen több család életét befolyásolták. Amikor a Máltai megjelent a városban, kötöttek vele egy szerződést, amit most meghosszabbítanak. A Máltai szerette volna megoldani, hogy ne kerüljön még több ember utcára, ezért hoztak létre egy olyan szolgáltatást, amiben biztosították a lakásokat a Számozott utcákban. Biztosították a szociális munkát is számukra, hogy integrált területre költöztethetők legyenek. Mi az integrált terület? Ahová a hosszú évek alatt felzárkóztatott családok átköltöztethetőek. Nem új nyomortelepet hoznak létre, hanem a kormány 3 ezer lakást átadott a Máltainak, amit a rendelkezésükre bocsátott. Megfelelő körülmények között integrálódni tudnak. A kormány ezek hollétét nem kötötte az orrukra a kormány - fogalmazott az alpolgármester.

Azt is elmondta az alpolgármester, a Számozott utcák területe alkalmas arra, hogy megfelelő lakhatási feltételeket biztosító lakások épüljenek. Ezek a területek gazosak, koszosak - oda költöztették önök azokat az embereket, akiket nem fogunk utcára dobni.

Ahonnan már átköltöztethetők az emberek a 6. és 7. utcákba, azokat visszaadja a Máltai, hogy folytatódni tudjon a terület rendezése. A lakásokat felújítaná a Máltai, ehhez pályázná. A területet tehát fejlesztenék, de ezt a miskolciakkal átbeszélve tennék.

15. napirendi pont: Javaslat a vis maior támogatással kapcsolatos döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Durda Péter osztályvezető ismertette, a Kis-Avason történt egy súvadás, a vis major támogatást vettek igénybe. A kivitelezés 18 millió forint is lehet, 70 százalékára nyújtottak be támogatást igényt.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: újabb súvadás történt, kérte, hogy mérjék fel, és szintén igyekezzenek vis major keretében javítani.

Nincs több hozzászólás.

16. napirendi pont: Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

A sürgősségi napirendek következnek.

18. napirendi pont: Javaslat az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének megállapításáról szóló 2/2022. (III.3.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntések meghozatalára (I. féléves korrekció). Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szilágyi Kornél főosztályvezető ismertette, a főösszeg 94 milliárd forintra nőtt. Költségtakarékos büdzsét állítottak össze még márciusban. A korrekciót a korábbi kötvénykifizetés mellett az is indokolja, hogy az energiaárak jelentősen megnőttek, száguld az infláció, és ezek az önkormányzat és szervezeteinek gazdálkodását is rendkívüli mértékben nehezítik az egyik előterjesztésben leírtak szerint.

Az előterjesztés az előirányzatok átcsoportosítására, céltartalék képzésére tesz javaslatot Miskolci Városvédelmi Alap címen. Ez nyújthat fedezetet az infláció és az elszabadult energiaárak miatti problémák kezelésére. Az alapba 800 millió forintot terveznek elhelyezni.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Soós Attila (Fidesz-KDNP): véleménye szerint tanácstalanságot mutat a mostani költségvetés. Hitelfelvétel és ingatlaneladás jellemzi a városvezetés gazdaságpolitikáját. A város saját bevétele nem változik évek óta. Elvonásokat, megszorításokat tartalmaz a költségvetés. Szerinte csődközelben van a város.

Veres Pál egyetért: miből növekedtek volna a bevételek, ha árakat nem emelhetnek, az állami normatív támogatások nem változtak? Nehéz helyzetben vagyunk, mint valamennyi, felelősen gondolkozó magyar család és magyar település - a városvezetés pártállásától függetlenül.

Szopkó Tibor alpolgármester: naponta változhatnak az árak, nekünk felelősségünk van az alap- és közszolgáltatásokért, minden más másodlagos. Hiszek abban, hogy nem kizárólag a kormány politikája felelős a kialakult helyzetért. Az I. világháború után, a nagy gazdasági világválság idején volt hasonlóan nehéz helyzetben Miskolc. A legfontosabb minden szervezetben az ember, minden miskolciért felelősek vagyunk. A jövőre prognosztizálható 15-16 milliárdos többletköltség gyakorlatilag megoldhatatlan egyenletet jelent. Mutatjuk az irányt: a legfontosabb alapellátásokat és alapszolgáltatásokat minden erejével biztosítani kívánják.

Hollósy András (Fidesz-KDNP): támogatandó ötlet a városvédelmi alap, de nem fogják támogatni, ami a miskolci családok ellen szól. Dubai, luxusvacsora ismét terítékre került a felszólalásában.

Veres Pál: már nagyon-nagy hiányérzetem volt.

Cseléné Figula Edina (Velünk a Város): rámutatott, mennyire gyengül a forint napról napra. Ez jelentősen érinti a magyar családok életét, akiket nem tud megvédeni a kormány véleménye szerint. Miskolc összes háztartásáért aggódnak. Nem kellene uszítani (az ellenzéki Fidesz kritikája). Körülöttük összeomlik minden közben. A Velünk a Város feladatának tekinti, hogy megvédje a várost, a lakókat a gazdasági kihívásokkal szemben.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető: kettős beszéddel vádolja a Fidesz képviselőit. Egy olyan van, amelyik elvesz Miskolctól. Adóbevételt termelnek a miskolciak (gépjárműadó-bevétel), a Fidesz úgy döntött, ezt elveszi, és elkölti másra - például Felcsútra, olasz kupadöntőre. Kettős beszéd másik példája: a Fidesz úgy döntött, hogy az MVK-nak a központi költségvetésből nem kell fizetni semmit 2019-től. Úgy döntöttek, ez nem kell Miskolcnak. Egyik kezükkel elveszik a pénzt, majd azt követelik, hogy a város növelje a bevételeket. Ez csak egy hangulatkeltés. Adóbevételekből, normatív támogatásokból származnak egy város bevételei.

Kevesebb pénzből nem lehet többet költeni - ezt véssék az eszükbe, kérte az ellenzéki képviselőket.

Hollósy András: átcsoportosításban is gondolkoznak: ha van luxusvacsorára, akkor lehetne óvodatejre is pénz.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: Az előterjesztésben azt látja, hogy a városvezetés magán is spórol. Ez dicséretes. A szimfonikusok támogatása szerinte nem a városvédelmi alaphoz tartozik. A tételeket gondolják át, kérte az egyeztetést.

Veres Pál: 6 hete tartanak az egyeztetések intézményekkel, cégekkel, osztályokkal. Amik a megtakarításba bekerültek, azokat az intézmények fel tudnak ajánlani.

Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető: a Fidesz 9 évig irányította a várost, tudhatják, hogy a költségvetés korrekciója azt jelenti, hogy ha elvonás történik, felhasználása már abban az évben nem történhet meg. Ezt egyébként sem költené el a város. Számos gondja van mindenkinek, de a költségvetés számos fejlesztést is tartalmaz a nehézségek ellenére. Sikerült néhányat feltámasztani (Miskolctapolca, Dayka-átkötés).

Mokrai Mihály (Velünk a Város): a valódi élethez igazítják a költségvetést - általában erről szól egy korrekció, de most inkább a bizonytalanságról. Mindenért a Fidesz a hibás - ezzel tudok azonosulni. Nem voltunk kishitűek, mert visszafizettük a kötvénytartozást. Tényleg nagy a baj, de ezt önök okozzák. 12 év után egy elhibázott gazdaságpolitika minden gyümölcsét most szüreteljük.

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: az a kérdés, a kihívásokra ki, hogyan reagál. Ifjúságpolitikától vonnak el, sporttól - sorolja.

Szopkó Tibor alpolgármester: nagy a baj, 15-16 milliárdos többletet kipréselni egy 40 milliárdos költségvetésből lehetetlen küldetés. A lehető legtovább megtarják a működőképességet.

Szarka Dénes (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes: nem tudni, hányszoros áron fognak gázhoz jutni a városok. Csőd közeli helyzetet emlegetnek az ellenzékiek, de kérdezzenek meg fideszes városokat - ugyanezt fogják látni. De az állam is csőd közelében tántorog, körvonalazódik egy IMF-, vagy kínai hitel.

Bartha György (Velünk a Város): 10 milliárd forint hiánnyal vették át a várost 2019-ben. A város összesen 2 milliárd forint kompenzációt kapott a járvány alatt, de az elvonás bőven több volt.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város): elhibázott a kormányzati gazdaságpolitika, ezt mindenki miskolci is saját bőrén érzi. Ennek tükrében kell irányítani a várost, és döntéseket hozni. Tehát a városvezetés igyekszik kezelni azt a helyzetet, amit a kormány idézett elő. Kéri a fideszes politikusokat, ne akadályozzák a miskolciak érdekében végzett munkát.

Soós Attila (Fidesz-KDNP): az nem irány, hogy felelősöket keresünk. Segítsék a polgármestert.

Bazin Levente (Velünk a Város): meg fogják szavazni a rendeletet, a városvédelmi alapot. Az óvodákban lesz fűtés, és nem 18 fok, mint az állami iskolákban.

A vitát lezárta a polgármester.

19. napirendi pont: Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város területén végzett távhőszolgáltatásról, annak díjáról, valamint a díjalkalmazási és díjfizetési feltételekről szóló 39/2017. (XII.5.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Az előterjesztést Korózs András, a MIHŐ Kft. ügyvezetője ismertette. Mint mondta, a módosítás célja, hogy a miskolci rendelet összhangba kerüljön a 2005-ös vonatkozó törvénnyel. Ennek köszönhetően a nem lakáscélú intézmények is jogosulttá válnak a hatósági tarifa fizetésére.

A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött nem volt.

20. napirendi pont: Javaslat ingatlangazdálkodási döntések meghozatalára, valamint az Önkormányzat tulajdonában lévő lakás- és nem lakás célú helyiség bérlemények elidegenítéséről szóló 48/1997.(IX.29.) önk. rend. és a lakások bérletéről szóló 30/2021.(VIII.31.) önk.rend.mód. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A napirendet Kéri Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. ingatlangazdálkodási igazgatója ismertette. A véleményező bizottságok támogatták az előterjesztést.

Vita a napirend fölött:

Soós Attila (Velünk a Város) úgy fogalmazott, az előterjesztéssel kapcsolatban kettős érzései vannak: a városvezetés a bérlakás-állomány egyharmadától kíván ugyanis megszabadulni. Ennyi lakás eladása egészen komoly érvágás, még úgy is, ha ez jelentős bevételt jelent a városnak. Nem szabad ezt a kincset, amit a város bérlakás-állománya jelent, felélni. Örültünk volna és örülnénk neki, ha a bérlakás-állomány felújítása, rendbetétele zajlana. Ráadásul illúzió azt hinni, hogy ebben az évben vagy jövőre ez a lakásállomány eladható, így viszont a költségvetésben is hiányt jelent majd az az összeg, ami ezekből nem folyik be. 2020-ban már volt egy ilyen akció, és akkora 10 százaléka sem kelt el a lakásoknak. A racionalitást hiányoljuk az előterjesztésből.

Szopkó Tibor alpolgármester válaszában kijelentette, érti Soós Attila felvetését: korábban 750 lakásból mindössze 55 lakást tudott értékesíteni a város. Reálisan én magam sem számítok arra, hogy ebből a 600 lakából sokat tudnánk értékesíteni, viszont a bérlők sokasága öröklakásként tekint a lakására és rendkívül rossz állapotban adják őket vissza.  Mikor mi a Gondoskodó Miskolcról beszélünk, akkor számunkra a lakás mobilitás is fontos: könnyítjük azoknak a lakáscseréjét, akik a nagyobb, nehezen fenntartható lakásból szeretnének kisebb lakásba költözni.

21. napirendi pont: Javaslat a Polgármesteri Hivatal belső szervezeti tagozódásának, létszámának, munkarendjének, valamint ügyfélfogadási rendjének meghatározására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

A napirendet Ignácz Dávid ismertette. Az előterjesztés beterjesztésének oka: Miskolc bekerült egy elit klubba, aközé a száz város közé Európában, akik kidolgozhatják klímasemlegességi projektjeiket. Emiatt létrejön egy Klímasemlegességi Csoport. Bizonyos funkciók átkerültek a Holdingba, amivel az önkormányzat létszáma csökkent ugyan, elbocsátás viszont nem történt, hiszen a munkatársak is a városi vagyonkezelőnél folytatják. A takarékoskodás miatt munkatársat nem fognak elküldeni, de régi házasságkötő épüléből és a Széchenyi 107. alatti épületből elköltöznek vissza, a polgármesteri hivatal épületébe. A referensi csoportot átszervezik.

Soós Attila: a referensi csoport munkatársainak feladata változik-e, vagy ugyanezt a feladatot fogják ellátni.

Ignácz Dávid: ugyanazok az emberek, ugyanazokat a feladatokat fogják végezni.

23. napirendi pont: Javaslat a települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátások helyi szabályairól szóló 2/2015. (II.10.) önkormányzati rendelet módosítására és a kapcsolódó döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Az előterjesztést végül nem tárgyalták.

24. napirendi pont: Javaslat a MILAK-ÉP Kft. tulajdonában lévő ingatlanok további hasznosítására vonatkozó döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette a napirendet. Az önkormányzat 29, korábban a MILAP-ÉP által felújított lakást venne ki a bérlakások közül melyeket, a MILAP-ÉP értékesíthetne.

Vita a napirend fölött nem volt.

25. napirendi pont: Javaslat a Miskolc Déli Ipari Park területén megvalósított vízközmű fejlesztések eredményeként létrehozott vízközmű vagyontárgyak közcélú adományként történő térítésmentes vagyonátvételére. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester.

Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető ismertette a napirendet. Viziközmű-vagyon csak állami vagy önkormányzati tulajdonban lehet, ezért a Miskolc Holdingnak át kell adni egy 500 millió forintos viziközmű-vagyont

Vita a napirend fölött nem volt.

A zárt ülést követő szavazáson a tárgyalt előterjesztéseket a közgyűlés elfogadta. A szavazás egyébként viszonylag unalmas volt: a Velünk a Város támogatta, a Fidesz és a KDNP frakció pedig nemmel szavazott az előterjesztésekkel kapcsolatban, kivéve a Vis major támogatással kapcsolatos előterjesztést, ezt ők is támogatták. Kopcsó Gábor rendre a városvezető koalícióval szavazott, Pakusza Zoltán pedig a Fidesz-KDNP-vel azonosan voksolt. 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!