Ugrás a tartalomra

Bartók Plusz Operafesztivál – Miskolc továbbra is elkötelezett a rendezés mellett

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 12. szerda 17:37
A budapesti és országos Bartók Tavasz létrehozásával új helyzet jött létre, amely Miskolc számára bezár egy ajtót, de egyúttal ki is nyit egy másikat, ugyanakkor a város továbbra is elkötelezett a Bartók Plusz Operafesztivál megrendezése mellett – hangsúlyozza Veres Pál polgármester.

A városvezető közleményt adott ki szerda délután, amiben reagált Kesselyák Gergely lemondására a fesztiváligazgatói pozícióról.

– Mindenekelőtt köszönöm neki, hogy Bartók és a város különleges találkozását 2001-ben Hegyi Árpád Jutocsával és Müller Péter Sziámival megálmodták és ezt az álmot megmutatták a miskolciaknak és Európának – fogalmaz Veres Pál. – Miskolc nagymúltú zenei öröksége erősödött meg általuk és került a szakmai figyelem középpontjába. Társulatok és híres előadók sokasága érkezett az első tíz évben városunkba, amit örömmel fogadott a miskolci közönség. Az ismert és szeretett klasszikus operákra megteltek a színház előadó termei, a fellépő művészek hírét vitték a miskolci közönség szeretetének, különleges vendéglátásának. Sok lelkes miskolci dolgozott azért, hogy a városunkba érkező külföldi és hazai vendégek megismerjék a város páratlan természeti adottságait, kiemelkedő kulturális értékeit. A város valamennyi szállodája megtelt a fesztiválok idején. Miskolc a „bartóki örökség” egyik fontos őrzője lett, így nyilatkoztak erről a Bartók leszármazottak is.

A polgármester feleleveníti, hogy a második évtized egy új szakmai irány megfogalmazása szerint folytatódott, mely törekvést a város lehetőségeihez mérten támogatta.

– Az újkori opera megszületésében a miskolci fesztivál fontos szerepet vállalt, ugyanakkor az a varázs, ami a nézőket estéről estére a színházba hívta, elmaradt. Az évről évre csökkenő bevétel miatti plusz támogatást már sem a kulturális kormányzat, sem a város önkormányzata nem tudta vállalni. Éppen ezért Kesselyák Gergely igazgató úr lemondását értem, és megértem, hiszen az elmúlt másfél évben – ismerve a város céljait és lehetőségeit – kollégáival végig követte a miskolci operafesztivál megőrzése irányába tett városvezetői lépéseket és döntéseket. Leveléből kiderül számomra, hogy ő is belátta és felmérte azt, hogy a budapesti operahagyományok felélesztésével, valamint a budapesti és országos Bartók Tavasz létrehozásával új helyzet jött létre, amely Miskolc számára bezár egy ajtót, de egyúttal ki is nyit egy másikat. Azon dolgozunk kollégáimmal, hogy beléphessünk rajta.

Veres Pál hangsúlyozza: Miskolc továbbra is elkötelezett amellett, hogy amint lehetséges, a város újra megrendezze a Bartók Plusz Operafesztivált.

– Azokat a vádakat, miszerint a városvezetésnek más lenne a szándéka, határozottan visszautasítom, hiszen annak ellenére, hogy az elmúlt évben a járványhelyzet nem tette lehetővé e nívós zenei ünnep megrendezését, Miskolc önkormányzata finanszírozta a fesztiváliroda működését – fogalmaz a polgármester, aki megköszönte Kesselyák Gergelynek áldozatos munkáját, amivel „beírta magát Miskolc aranykönyvébe”. – A város nem fogja elfelejteni azt, amit érte tett – emeli ki Veres Pál.

Kesselyák nyílt levelében egyebek mellett úgy fogalmaz, nincs kétsége afelől, hogy a Bartók Tavasz „a jövőben nívós komolyzenei rendezvényekkel gazdagíthatja Miskolc kulturális életét, a város zeneszeretőinek örömére”. – Magam is szívesen fogok szerepet vállalni karmesterként vagy rendezőként, ha erre felkérést kapok. A Bartók Tavasznak azonban van menedzsmentje, így az én fesztivál-alkotó szerepemre nincs szükség.

A Bartók Plusz Operafesztivál 2020-ban ünnepelte volna 20. jubileumát, a pandémia azonban megakadályozta ezt. A járvány hatásai azóta sem múltak el. 2021-ben is nagy kérdés volt, hogy meg lehet-e szervezni a miskolci operaünnepet. A kormány döntése értelmében mindenesetre két nagy komolyzenei fesztivál azért lesz Magyarországon. Az egyik a Bartók Tavasz, a másik pedig a Liszt Őszi Fesztivál. Miskolc polgármestere már februárban arról nyilatkozott lapunknak, hogy tárgyalásokat folytattak Káel Csabával, a MŰPA vezérigazgatójával, aki ezeknek a fesztiváloknak a felelőse, főszervezője. A tárgyalások arról szóltak, hogy Miskolc és a miskolci Bartók Plusz valamilyen formában kapcsolódhasson a Bartók Tavasz eseményeihez – mondta, hozzátéve, hogy így miskolci programok kapnak lehetőséget a Bartók Tavasz programjában, és Miskolcra is érkezhetnek események.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke