Ugrás a tartalomra

Beüthet a krach az itthoni kutakon, miközben a benzin piaci ára jelentősen csökkeni fog (frissítve!)

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 08. hétfő 14:06
Kritikus napok elé néz a magyarországi üzemanyaghelyzet – a szakértők szerint minderre a legutóbbi intézkedések sem jelentenek gyógyírt, a probléma megoldását egyedül az árstop eltörlése lendítené előre. Közben úgy tűnik, hogy szerdától kezdve jelentősen csökken az üzemanyag ára Magyarországon - igaz, ez csak a piaci áron tankoló autósokat érinti.

Hiába szűkítették tovább a hatósági áras tankolásra jogosultak körét, illetve korlátozták a (napi) tankolható mennyiséget, a szakértők már egybecsengően azt állítják, annyira kritikus lesz az augusztus hátralevő része, hogy valóban elfogyhat az üzemanyag a magyarországi töltőállomásokon.

„Több tucat benzinkút már bezárt, és szerintem drasztikusan nőni fog a számuk” – jelentette ki Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az ATV-nek nyilatkozva. Hozzátette: a helyzeten az sem segít, hogy a kis kutak még a júliusi támogatást sem kapták meg, miközben meglátása szerint a kormány az időhúzásra játszik.

Szerinte a problémát csak az oldaná meg, ha teljesen feloldanák az üzemanyagárstopot.

A hiányt tovább növeli, hogy a Mol a nem szerződött partnereinek a megrendelt mennyiség eddigi 66 százaléka helyett már csak az 50 százalékát szállítja le.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője is azon a véleményen van, hogy a benzinkutak már most sem kapnak elegendő üzemanyagot, ezért augusztus közepe lehet a legkritikusabb időszak.

- Nem varázsütésre oldódik meg az ellátási helyzet. Rövidtávon most csak és kizárólag a stratégiai készletek kiszállítása az, ami ezt az üzemanyaghiányos helyzetet toldozgatja-foldozgatja – jegyezte meg.

Miközben a Molnál – hatósági és nem hatósági áron egyaránt – már csak napi 50 liter tankolása engedélyezett, a Shell 80 ezer forintos, a Lukoil pedig 20 literes korlátot vezetett be hazai hálózatában.

A szakértők egyöntetű álláspontja szerint a további korlátozások sem zárhatók ki az ellátás biztosítása érdekében, de ennek kapcsán egyetlen szolgáltató sem reagált érdemben az ATV megkeresésére. A Mol továbbra is arra kéri az autósokat, hogy csak szükséges mennyiségben tankoljanak.

Balatoni benzinhiány

Közben az elmúlt napokban rendszeressé vált a benzinhiány a balatoni benzinkutakon az RTL Híradó szerint. Volt, aki Badacsonyban nem talált dízelt este 7-8 óra körül, és Edericsen is éppen csak jutott neki, az utána jövők már nem voltak ilyen szerencsések. Az egyik Shell kútnál korlátozás is volt, csak tíz litert lehetett egy kútoszlopról tankolni.

A kormány szerint az ország üzemanyagellátása stabil, és a készletek alapján döntenek majd az ársapka további sorsáról.

Csökken az ár

Szerdától kezdve jelentősen csökken az üzemanyag ára Magyarországon – közölte a holtankoljak.hu. Azt írták, hogy az olaj nemzetközi árának csökkenésével a benzin literenkénti piaci ára bruttó 20 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal csökken majd. Ezzel a csökkenéssel együtt várhatóan így alakulnak az átlagárak szerdától a holtankoljak.hu szerint:

95-ös benzin: 671,9 Ft/liter
gázolaj: 722,9 Ft/liter

A kormány által bevezetett üzemanyagárstop továbbra is érvényben van, így a lakosság nagy része az eddigi 480 forintos áron tankolhat. Azoknak viszont, akik már csak piaci áron tudják megtölteni a járművüket, jó hír lehet az áresés.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!