Ugrás a tartalomra

Bicajjal a leggyorsabb! Elkezdődött az Európai Mobilitási Hét

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 17. kedd 13:07
Hétfőn reggel elrajtolt a 2019-es Európai Mobilitási Hét, ami vasárnap, az autómentes nappal zárul majd. E pár nap célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Az idei év mottója: „Sétálj velünk!”. Miskolcon idén is eljutási versennyel nyitották meg Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányát.
Végh Csaba képgalériája!

Felső-Majláth végállomásról indult a verseny, hétfőn reggel, a befutó pedig a Városház téren volt. A már hagyományosnak mondható eljutási versenyen futók, kerékpárosok, egy busz, egy villamos és egy autó mérte össze gyorsaságát a miskolci kora reggeli forgalomban. A verseny eredménye idén sem okozott meglepetést: a reggeli csúcsforgalomban továbbra is a kerékpár bizonyul a leggyorsabbnak. Hortai Bence a csaknem tíz kilométeres távot körülbelül 16 perc alatt teljesítette. – Eléggé rutinos vagyok – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak –, munkába is biciklivel járok, és rengeteget járok a Bükkbe is.

Másodikként az autó futott be, de néhány perccel később a villamos is megérkezett, elfoglalva a képzeletbeli dobogó harmadik fokát.

Az MVK minden évben aktív résztvevője a Mobilitási Hétnek – ezzel is a közösségi közlekedés előnyeit hirdetik. Juhász János, az MVK Zrt. üzemgazdálkodási és szolgáltatási igazgatója úgy nyilatkozott: az MVK kiemelt eseménynek tekinti ezt a rendezvényt. – Nagyon fontos látni az utazóközönség részéről is, hogy ezek a közlekedési eszközök alkalmasak arra, hogy gyorsan, kényelmesen, biztonságosan bejussanak a belvárosba – fogalmazott.

A következő napok a szemléletformálásról szólnak. A központi rendezvények mellett városrészi mobilitási napok is lesznek, hogy bárki bekapcsolódhasson a programokba. Egri Zsuzsa, a Factory Aréna vezetője kiemelte: számukra nagyon fontos, hogy minél többen kerékpárra, rollerre szálljanak vagy éppen görkorizzanak, görkorcsolyázzanak vagy gördeszkázzanak be a városba, vagy az iskolába.

Miskolc tizenkilencedik alkalommal csatlakozott az európai közlekedési-környezetvédelmi kezdeményezéshez. Pfliegler Péter alpolgármester köszöntőjében a programok közül kiemelte az egész héten át tartó „Tekerj a suliba" kampányt. – Tavaly több mint 700 gyermek vett ebben részt, és öt iskola volt benne a szervezésben – idézte fel a tavalyi Mobilitási Hetet Miskolc város alpolgármestere. „Ma már elmondhatjuk, hogy tíz iskola vesz részt, tehát megdupláztuk a tavalyi létszámot, így talán a résztvevők számát is sikerül megduplázni.” Mint mondta, az a lényege, hogy ne apa, vagy anya vigye el a gyereket iskolába autóval, hanem ez a gyerek vagy közösségi közlekedést, vagy bringát, vagy rollert, akár a lábát használja az iskolába jutáshoz.

A Mobilitási Hét szeptember 22-én, vasárnap az autómentes nappal zárul. Ezen a napon az MVK Zrt. járatain ingyen utazhatnak az autósok. Jegy és bérlet helyett csak forgalmi engedélyre lesz szükség.

Idén szeptember 16. és 22. között tizennyolcadik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon, 2018-ban is több mint 260 település vett részt a programokban, amivel Magyarország – közel ötven ország versenyében – a harmadik helyen végzett. A kampány egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az ésszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. A közlekedését felelős tárca régóta azon dolgozik, hogy a kerékpárutak folyamatos építésével, a közösségi és az elővárosi közlekedés szolgáltatásainak fejlesztésével hozzájáruljon ehhez a fontos célhoz. Az idei év mottója: „Sétálj velünk!”. Témája: gyaloglás, nem motorizált  közlekedés.

További hírek

Olvasnivaló