Ugrás a tartalomra

A bonsai, mint művészet - faóriások kicsiben a Virágzó Népművészet Fesztiválon

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. augusztus 16. kedd 17:20
A kétnapos programot fennállása negyvenedik évfordulója alkalmából rendezi meg a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület a hétvégén a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban. Itt állították ki a miskolci klub bonsai fáit is - csodában lehet része annak, aki kilátogat a fesztiválra.
Horváth Csongor képgalériája!

A bonsai-nevelés évszázados hagyomány. Keleten a komolyabb méretű, formájukat tekintve gyakran extrém növények arról árulkodnak: egy család vagy közösség generációkon keresztül odaadó gondoskodással nevelgette a növényt egészen fiatal korától. Japánban a bonssai-nevelés egy életfilozófia: az ember és természet harmóniáját szimbolizálja, és komoly művészetként tekintenek mestereikre.

A miskolci kiállításon bizony találtunk 30, sőt: 60 éves bonsait is! Több tucatnyi, szebbnél szebb példányt sorakoztattak fel az alkotóház egyik termében - a kedvencünk (ha lehetett egyáltalán választani közülük) egy villám-sújtotta fa volt. A miskolci klub vezetője, Rácz János hívta fel a figyelmünket, büszkén mutatva: gondoskodással szinte bármit túlélnek ezek a fák!

Valóban szemet gyönyörködtető bonsaiokat csodálhatunk meg augusztus 13-án és 14-én a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban. Itt rendezik meg a Virágzó Népművészet Fesztivált annak apropóján, hogy 40 éves a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület. Mint a megnyitó alkalmával Gergye Zoltán, az egyesület elnöke is rámutatott, gyakorlatilag egész évben ezt ünneplik. A programsorozat kuriózuma a Miskolci Bonsai Club bemutatkozása, melynek tagjai újfent elhozták féltve őrzött és évtizedek alatt nevelgetett törpefáikat.

- A klub negyedik alkalommal vendégeskedik most nálunk. Egyébként 22 éves múltra tekinthetnek vissza, motorjuk az a Rácz János, aki már a '80-as években foglalkozott ezzel a művészeti ággal. Művészetnek nevezem, mert számunkra ugyanúgy az, mint például a kézművesség.

A klub a '90-es években vált igazán aktívvá, az első komolyabb összejövetelüket az évtized végén tartották, hogy aztán néhány hónappal később, 2000 januárjában hivatalosan is megalakuljanak. A törpefák gondozásán keresztül őrzik a keleti, japán kultúra hagyományait, és kiállításaikkal szélesebb közönséggel is megismertetik azokat.

A magyar bonsai kultúra egyébként szintén a 40. jubileumát ünnepli idén, a Miskolci Bonsai Club eddig számtalan kiállításra vitte el csodás fáit: Miskolcon tíz, Tiszaújvárosban kettő, Egerben, Recsken és Szikszón egy-egy alkalommal rendeztek tárlatot.

A Virágzó Népművészet Fesztivál vasárnap folytatódik, minden program ingyenes. A kiállítás mellett a bemutatkozó szakkörökre és kézműves vásárra is várják az érdeklődőket a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban.

A vasárnapi program:

10:00 - 17:00: a Miskolci Bonsai Club kiállítása
10:00-tól: kézművesvásár
10:30-tól: mesterségbemutatók
11:00-tól: Vásári Tréfák – a Vaga Banda Gólyalábasok produkciója
12:00 - 16:00: Népi kézműves játszóházi foglalkoztatók
13:00: „Jó ebédhez szól a citera...” Novák László műsora
16:00: Csiszár István és a Tambura Banda népzenei műsora
10:00 - 17:00: Üvegmorzsák - Ferenczi -Kovács Éva gyöngyfűző, népi iparművész kiállítása.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!