Ugrás a tartalomra

Botos Ferenc és Horváth József emlékéért gyújtottak mécsest

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. november 12. péntek 18:45
A nemrégiben megnyitott Nemzetiségek Házában emlékeztek meg a családtagok, barátok pénteken.
Fotó: Juhász Ákos

A napokban életének 51. évében elhunyt Botos Ferenc polgárjogi aktivista, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat volt képviselője, Miskolc város szociális bizottságának tagja, a B.-A.-Z. Megyei Roma Polgárjogi Mozgalom elnökségi tagja. A roma közösség vezetői nekrológban emlékeztek meg róla, ezt ITT közöltük.

Pénteken a minap megnyílt Nemzetiségek Házában mécsest gyújtottak az ő, és a péntekre virradóra szintén elhunyt Horváth József politikus emlékére.

Horváth József tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halálát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzat fájó szívvel tudatta a közösségi médiában. Mint írták, az 59 éves képviselőtársuk évtizedek óta a megyei és miskolci roma nemzetiségi közélet meghatározó egyénisége volt.

– Fáradhatatlan elszántsággal képviselte a roma és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok emberi jogait és a keresztény értékeket. Nem volt lehetetlen feladat számáram, teherbírása és elszántsága a környezetére is nagy hatást gyakorolt. Halála óriási veszteség közösségeink számára – írták, hozzátéve, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Roma Területi Nemzetiségi Önkormányzata Horváth Józsefet saját halottjának tekinti.

Szintén a hét utolsó munkanapján Fodor Zoltán (Velünk a Város) önkormányzati képviselő is nekrológot küldött szerkesztőségünknek, a város képviselőtestülete nevében írt szöveget változtatás nélkül közöljük:

Elhunyt Botos Feri Barátom

November 8-án, hétfőn teljesen letaglózott, amikor tudomásomra jutott, hogy Botos Ferenc barátom meghalt. Felhívtam a feleségét, Andreát, aki könnyeivel küszködve megerősítette ezt a szomorú hírt. Sajnos megint egy ismert, nagyszerű embert vitt el közülünk a covidos kaszás.

Botos Ferenc közismert volt a miskolci roma társadalom körében. 1971. szeptember 20-án született Miskolcon, népes, 14 tagú családban nevelkedett, ami kihathatott későbbi életére is. Huszonöt évvel ezelőtt ismerkedett meg későbbi feleségével, Andreával, a szerelemből házasság lett, két fiúgyermekük született, Márkó és Sebastian. Nagyon szerette családját, számukra az édesapa elvesztése mérhetetlen fájdalommal jár.

Egész életét végigkísérte a roma fiatalokkal való foglalkozás, a gyerekek segítése, nyári táboroztatásuk érdekében több alkalommal dolgoztunk együtt. Szerette a sportot, és erre nevelte azokat a fiatalokat is, akik megfordultak a keze alatt. Tagja volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Roma Polgárjogi Mozgalom elnökségének, a miskolci önkormányzat Egészségügyi, Szociális és Környezetegészségügyi Bizottságnak.

Nemcsak az általam vezetett bizottság tagjaként, de a barátomként is tiszteltem.

Botos Feri barátunk temetése november 19-én, pénteken délután 2 órai kezdettel a perecesi temetőben lesz. A család kérése, hogy aki tiszteletét szeretné tenni, egy szál virággal tegye.

Nyugodj békében barátom, búcsúzik tőled:

Miskolc Megyei Jogú Város Képviselőtestülete.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!