Ugrás a tartalomra

Brutálisan elszálltak a hazai élelmiszerárak más európai országokhoz képest

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. november 25. péntek 17:12
A háború és az energiaárak robbanása miatt máshol is volt drágulás, de a hazai infláció nagyon sok termék esetén verte az európai átlagot. 

A HVG összeállítása szerint nagyot futott az interneten a grafikon, mennyire durván drágul a kenyér nálunk, és valóban sokkoló azzal szembesülni, hogy amíg nálunk 82,8 százalékos a kenyér egy éves áremelkedése, addig az EU második legnagyobb kenyérinflációja, a lett is csak 36,6 százalékos. Pedig a kenyér csak egy tétel a sok közül, amire rengeteg pénzt elkölthet egy átlagos magyar család.

A portál megnézte néhány más példán is, hogy áll a hazai infláció más európai országokéhoz képest. Ebben azt írja, a tojás árát ugyan az elmúlt hetekben rögzítette a kormány, ami nem meglepő, hiszen a tojás több mint 87 százalékkal drágult az elmúlt egy évben, ezzel is vezetünk Európában. A másik árstopos termék esetén, a burgonyánál sincs miért dicsekednünk: ennek ára 45 százalékkal drágul egy év alatt, és csak Ciprus előz meg minket, ahol a krumpli az utóbbi 12 hónapban hatvanegy százalékkal drágult.

A  vaj és a vajkrém esetén is hazánk vezeti az európai listát, ezek a termékek közel hetvenkét százalékkal drágult.

A HVG cikke kitér még az alkohol, a dohány, a gáz és áram árának emelkedésére is, a teljes cikket itt olvashatja.

További hírek

Olvasnivaló