Ugrás a tartalomra

A civilekkel egyetemben

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. szeptember 15. szerda 16:16
A civil és az egyetemi élet érintkezésének stratégiáját vázolta fel a Miskolci Egyetem és a Miniszterelnökség szerda délelőtti közös sajtótájékoztatóján.

„A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon. Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?” címmel immár másodjára hirdette meg szemináriumát az egyetem. Horváth Zita rektor kiemelte, az intézményben régóta törekednek arra, hogy a hallgatóknak – karoktól és szakoktól függetlenül – lehetőségük nyíljon a civil szférába vezető kurzusokat felvenni, ezzel is erősítve értelmiségi szerepvállalásukat.

– Nagyon szeretnénk a hallgatókat abba az irányba elmozdítani, hogy úgy érezzék, az egyetemi diploma a társadalom iránti felelősséggel együtt jár – hangsúlyozta.

Fotó: Juhász Ákos

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára rámutatott, a miskolci kezdeményezés tavaly olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy idén Gödöllő felsőoktatási intézménye is kapcsolódott a programhoz.

– Miskolcon jelenleg 30 körüli a résztvevők száma, de egészen október 12-ig lehet a szemináriumra jelentkezni – hívta fel a figyelmet. – Még nincs kidolgozva az egyes előadások részletes tematikája, ám elmondható, arra fogunk törekedni, hogy egy magas rangú állami vezető mellett minden egyes alkalommal képviseltesse magát egy-egy, az egyetemi, illetve a civilek szférájából érkező szereplő – ecsetelte a helyettes államtitkár.

Jakab Nóra, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány szakmai titkára felhívta a figyelmet: közérdekű vagyonkezelőként a civil szervezetekre vonatkozó törvények az egyetemet fenntartó alapítványra is kötelezettséget rónak. Az egyetem működési feltételeit és fejlesztési céljait segíti elő a civil szervezetekkel való együttműködés, ugyanis azzal, hogy a jövőbeni képzés a társadalmi és gazdasági igényekre reagál, úgy egyre inkább stabil és perspektivikus költségvetéssel tudják majd az egyetem hosszú távú finanszírozását biztosítani – tette hozzá.

Az október 13-án megtartandó első szemináriumon a civilszervezetek legfontosabb jellemzőiről értekeznek a megjelentek, melyen az egyetem rektora, valamint a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is szót kap majd. A félév hátralevő részében pedig többek között civil gazdálkodásról, civil szervezetek alapításáról, a civilek és a klímavédelem kérdéséről, adományozásról, az egyházak szerepéről, a civilek Kárpát-medencén belüli mozgásteréről, illetve családvédelemről is diskurálni fognak.

További hírek

Olvasnivaló