Ugrás a tartalomra

Csúszós járdák mindenhol

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 11. szombat 08:42
Ónos eső esett, ezért a járdák és egyes útszakaszok is nagyon csúszósak, balesetveszélyesek. Folyamatosan dolgoznak az utak síkosságmentesítésén.  A főutak jól járhatóak, köszönhetően az alásózásnak.

18 óra után...

Jelenleg gépi síkosságmentesítést végez a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., mely három géppel folyik az alábbi területeken: Pereces mellékutcák, Győri kapu mellékutcák, Bábonyibérc, Tetemvár.
Lakossági bejelentés a Hóügyelet diszpécserszolgálatára a város minden részéről érkezik, folyamatosan orvosolják a problémákat.

Az MVK Zrt. részéről nem, ám hivatalos szervtől érkezett jelzés az elmúlt időszakban.
A 10 méteres szabályra figyelmeztet a Városgazda, hiszen a lenti jogszabály szerint az ingatlanok tulajdonosai kötelesek a tulajdon körüli 10 méteres terület tisztántartására.

Ingatlantulajdonosok kötelezettségei a közterületek téli fenntartására vonatkozóan: a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló önkormányzati rendelet alapján „a tisztántartásra kötelezett köteles az ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén az épület falsíkjától mért 10 m-es területsávot tisztán tartani, illetve tisztántartásáról gondoskodni. Ez a tisztántartási kötelezettség vonatkozik a területsávba eső járdára, zöldfelületre, teraszra, árokra, annak műtárgyaira, a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok eltávolítására, dísz- és egyéb burkolatokra, de csak a közút szegélyéig terjed.” Ugyanezen jogszabály szerint „tisztántartásra kötelezett az ingatlan, ingatlanrész tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője, másnak a használatában lévő ingatlanok (ingatlanrészek, helyiségek, üzlethelyiségek) esetében a bérlő, üzemeltető, illetőleg azt bármilyen más jogcímen használó.” A tisztántartás vonatkozik a téli hóeltakarításra és síkosságmentesítésre is. A rendelkezés értelmében nem tehető különbség családi házas (pl. kertvárosi) és társasházas övezetek között.

12:23 A 21-es autóbuszok nem érintik a Lidl áruházat – tájékoztatott fél 1 előtt hivatalos Facebook-oldalán az MVK Zrt. Mint írták, az ónos eső miatt nagyon csúszik az áruház parkolója, emiatt az autóbuszok nem tudnak oda bemenni.

Folyamatosan sózzák az utakat | fotó: Mocsári László

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. jelenleg 268 fővel lát el kézi síkosságmentesítési feladatokat a járdákon és gyalogátkelőhelyeken. Az autóbuszmegállók 90 százalékát már síkosságmentesítették, a villamosmegállókét pedig már be is fejezték – olvasható a Városháza legfrissebb közleményében.

A főutcát végig leszórták

A gépi síkosságmentesítés 5 géppel történik Miskolctapolca és az Avasalja mellékutcáin, a belváros, Selyemrét, Szirma, Martinkertváros és Görömböly autóbusz útvonalain, a Szépvölgyi utcán, a Partos utcán és a Tampere városrészben.

A Hóügyelet diszpécserszolgálatára Miskolctapolcáról, Perecesről és Diósgyőrből érkeztek lakossági bejelentések, a problémákat a Városgazda munkatársai folyamatosan orvosolják.

Az MVK Zrt-től és a hivatalos szervektől újabb bejelentés nem érkezett.

Ónos eső akadályozta a közlekedést csütörtök reggel | Juhász Ákos képgalériája

Az Avason a domborzati viszonyok és a lépcsősorok miatt, a balesetveszély elkerülése érdekében megnövelték a Városgazda Nonprofit Kft. kézi síkosságmentesítési feladatokat ellátó munkatársainak létszámát.

A lakossági bejelentéseket az alábbi elérhetőségen lehet megtenni: 
Gépi síkosságmentesítés (az úttestre vonatkozóan) +36 (70) 685 2000, hougyelet@varosgazda.hu
Kézi síkosságmentesítése (járdák) +36 46 412 611;  varosgazda@varosgazda.hu

Lassabb a haladás

Az MVK azt írta, hogy a korán reggel küldött tájékoztatás továbbra is aktuális, sem elakadt jármű, sem kidőlt fa nem nehezíti a közlekedést. Hozzátették: a hajnali ónos eső miatt csúszóssá váltak az utak, ami nehezíti a közlekedést. A villamos- és autóbusz közlekedésben az időjárási körülmények miatt mindenképpen lassabb haladásra, megnövekedett menetidőre kell számítani – hangsúlyozták.

A rendőrség is óvatosságra int

A rendőrségi tapasztalatok alapján már a kora reggeli órákban több az ónos esővel összefüggésbe hozható közúti közlekedési baleset történt megyénk útjain – tudtuk meg Dobi Tamástól, a  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósától.

- Ónos eső esetén - ha tehetik - ne induljanak útnak sem autóval, sem gyalog! Ha mégis muszáj útra kelniük, akkor lehetőleg válasszák a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket. Ha feltétlenül fontos gépjárművel elindulniuk, akkor kizárólag megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak. Ilyenkor a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen, de más tényezők biztosítása is nagyon fontos – nyilatkozta Dobi Tamás.

Kovács Attila meteorológus a minap.hu érdeklődésére elmondta, előbb ónos eső esett, majd ez átváltott ónos szitálásba. A csapadék a talajra azonnal ráfagyott. Jelenleg -2 Celsius fok van, jelentősen nem is fog emelkedni a hőmérséklet nap közben. Nagyon gyenge szitálás tapasztalható még a városban, a szakember elmondása szerint marad a borult, párás, ködös idő is csütörtökön. Pénteken sem számíthatunk derűsebb időre, és még ónos szitálás is előfordulhat.

A hétvégére javulás várható az időjárásban, jön egy kis szellő, ami kifújja a városból a borút, a ködöt, a Nap is kisüt. Éjjel fagyni fog szombaton és vasárnap is, nappal néhány fokkal emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Jövő hét hétfőn aztán visszatér a köd.

Technikai tanácsok

- Vezetéskor fogják két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében, és figyelmüket összpontosítsák folyamatosan az útra. Vezessenek lassúbb tempóban és tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnő. Kerüljék az előzést, és vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják.

Ónos esős, jeges úton való közlekedéskor tempomatot soha ne hagyják bekapcsolt állapotban, mert használatakor a gépjárműmegcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami ellehetetlenítheti a korrigálás lehetőségét.

Gyalogosok védelme

Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor. A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet.

Nagy volt reggel a forgalom

- A főutak, ahol a buszok járnak végig fel voltak sózva, vagyis Miskolc fel volt készülve az ónos esőre – mondja Papp Attila miskolci taxis. Ahol azonban lemegyünk a főútról, vannak problémák, hiszen mindenhova nem juthattak el. A legrosszabb helyzete a gyalogosoknak van, hiszen a járdák sok helyen csúsznak. Egyébként az időjárás ellenére nem volt kisebb a forgalom reggel az utakon. Szerencsére nem hallottam balesetről, de lassabban lehet haladni. 

Máshol is csúszik

Az Északi-középhegység és az Észak-Alföld jelentős részén, Szolnok környékén  ónos eső esik, ezért a fő- és mellékutakon a megelőző és folyamatos sószórási munkák mellett is átmenetileg előfordulhatnak még csúszós útszakaszok! Vezessenek fokozott óvatossággal'" – olvasható az utinform.hu oldalon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!