Ugrás a tartalomra

Csütörtök éjfélig tart a hőségriadó

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 23. szerda 14:20
A következő napokban 40 fok közeli maximum hőmérsékletre kell számítani és éjjel sem frissül fel a levegő. Az előrejelzések szerint csak péntektől enyhül a kánikula. Addig az általunk megkérdezett főorvos szerint fontos, hogy a gyerekek, az idősek valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, illetve azok, akik szabadtéri munkát végeznek fokozottan óvják magukat. De a nagy meleg az egészséges szervezetet is megviseli, ezért a vízfogyasztásra és a hűsölésre mindenkinek érdemes odafigyelni.
vízosztás
Vízosztás a belvárosban | fotó: Mocsári László

Az önkormányzat kezdeményezésére a MIVÍZ munkatársai a város forgalmasabb részein vízosztással igyekeznek segíteni a járókelőknek.

vízosztás

 

A MÁV is vizet oszt a hőségriadó ideje alatt. A fővárosi pályaudvarokon és több vidéki vasútállomáson, így a Tiszai pályaudvaron is ásványvizet biztosítanak az utasoknak. A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás ugyanis ilyenkor elengedhetetlen. Erre figyelmeztet az általunk megkérdezett főorvos is. Felszeghi Sára elmondta, leginkább a gyerekek, az idősek és a krónikus betegségben szenvedők vannak veszélyben. 

- Általában a gyerekeknek és az idős embereknek borul fel a vízháztartásuk a legkönnyebben, ezen túl a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők illetve a lázas betegek azok, akik ebben az esetben a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak. Nem beszélve azokról, akik szabadtéri munkát végeznek, tűző napon - mondta Felszeghi Sára.

kánikula, szökőkút, erzsébet tér

A szakember hozzátette, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli. A fokozott óvatosságra pedig szinte egész héten szükség lesz. Hiszen még csütörtökön is 36-37 fokos maximum hőmérsékletre van kilátás. Ami pedig még inkább megviseli a szervezetet, hogy éjjel és hajnalban sem várható felfrissülés.
 

kánikula, fagyi

​Enyhülésre csak péntektől lehet számítani. Hétfőtől azonban visszatér a 30 fok körüli hőmérséklet és ezzel együtt az igazi nyár.

 - Az előrejelzések szerint a már jó rég óta Nyugat-Európa felett hullámzó frontrendszer valamikor péntek hajnaltól helyeződik felénk és ez valóban csak pici enyhülést ad, de talán a hétvégén szombat-vasárnap kevéssel 30 fok alá hűl majd a hőmérséklet napközben, tehát ez azt jelenti, hogy 27, 28, 29 fokra lehet készülni itt, a mi térségünkben - mondta Erdődiné Molnár Zsófia, meteorológus.

További hírek

Olvasnivaló