Ugrás a tartalomra

A duális képzést népszerűsítették

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. április 24. szerda 16:06
Ma már egyre többen tudják, hogy karrierlehetőséget és piacképes szaktudást is biztosít a duális képzés. A Műszaki Anyagtudományi Kar az elsők között indította el, ma már minden második hallgatójuk részt vesz benne. Szeptembertől pedig már vegyészmérnöki duális alapszakot is kínálnak.

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara szerdán a duális képzést népszerűsítő, valamint a partnervállalatokat bemutató duális workshopot rendezett a képzés iránt érdeklődők számára. Nagy számban érkeztek a képzés iránt érdeklődő szakközépiskolai, gimnazista diákok. Szegedi Máté például a Fráter György Katolikus Gimnáziumból jött. Érdeklődésünkre elmondta, barátaitól hallott a duális képzésben rejlő lehetőségekről.

Juhász Ákos képgalériája

– Mivel azonban elsőre nem tudtam, hogyan tudnék többet megtudni erről a képzési formáról, így aztán eljöttem erre a workshopra, ahol rengeteg információt gyűjtöttem magáról a szakról, illetve a partnercégekről is. Az ilyen programok kitűnő lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy ilyen téren is feltérképezzük szülőhelyünket, az itteni egyetemet – tette hozzá.

Ötödik alkalommal rendezték meg az anyagmérnöki – és idén már vegyészmérnöki – workshopot. Tizenhét cég képviselője volt jelen, hogy a karra jelentkező diákok számára bemutatkozzon. Elsősorban az érettségi előtt álló fiatalokat várták. A középiskolások a duális képzésben tanuló egyetemistáktól és a képzésben résztvevő vállalatoktól is kérdezhettek.

Itt volt a világ egyik vezető, turbófeltöltők gyártásával foglalkozó cége is. Imre Zsuzsanna, a Sicta Kft. HR business partnere elmondta, 2015-ben írták alá az egyetemmel a duális együttműködésről szóló szerződést. Jelenleg egy végzős hallgatójuk van, aki már a tanulmányai befejezése előtt állásajánlatot kapott tőlük. Jelenleg laborvezető a Sictánál.

Mende Tamás, a kar tanulmányi és beiskolázási dékánhelyettese kifejtette: a workshop célja, hogy mind a cégekkel, mind velük, oktatókkal megismerkedjenek a fiatalok. – Úgy lehet jó döntést hozni a továbbtanulásnál, ha megismerkednek a lehetőségekkel személyesen és minél széleskörűbben. Egy ilyen workshop erre kitűnő alkalom – mondta, hozzátéve: jelenleg 60 partnervállalatuk van, minden évfolyamon körülbelül minden második hallgató duális képzésben vesz részt.

Szeptembertől egy új képzésen, a vegyészmérnöki (duális) alapszakon is egy-egy vállalat munkaszerződésével a zsebükben kezdhetik meg egyetemi életüket a kart választó diákok. – Az ország nagy részét lefedő partnerhálózattal rendelkezünk, Győrtől Sátoraljaújhelyig várjuk a jelentkezőket – mondta Mende Tamás.

A dékánhelyettes hozzátette: hatalmas a mérnökhiány Magyarországon. A kar képzéseit a továbbtanulási lapjukon bejelölő diákok duális képzésre a partnervállalatokhoz május 31-ig jelentkezhetnek felvételi elbeszélgetésre.

A Műszaki Anyagtudományi Kar április 30-án, kedden is kinyitja a kapuit, ekkor a Nők a Tudományban Egyesület által életre hívott Lányok Napja programsorozat részeként középiskolás lányok számára szerveznek a mérnöki pályát népszerűsítő előadásokat, kísérleti bemutatókat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!