Ugrás a tartalomra

Egy kis Szicília a Kisavason: tökéletes ízkombináció a 2019-es Avas Palacsintája

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. június 18. kedd 15:06
Az Avasi Borangolás nemcsak a borról szól: megannyi kulturális és gasztronómiai program tárháza is, Miskolc „hegyoldalában”. A borangolás keretein belül évente leleplezik az Avas Palacsintáját: közhírré tétetik, melyik palacsinta töltheti be ezt a nemes feladatot, s viselheti egész évben az Avas Palacsintája titulust.
Beregi László képgalériája!

Az Avasi Borangolás egyik legínycsiklandozóbb programja az Avas Palacsintájának leleplezése. Egyik évben édes, másik évben sós palacsintakuriózummal készül a Creppy PalacsintaHáz csapata: 2019-ben ismét egy édes alkotás következett a sorban, amit szombat délután 2 órakor be is mutatott a nagyközönségnek Palacsinta Patrik.

Kicsit édes, kicsit sós

– Elkezdtünk gondolkozni, mi lehetne az a kicsit meghökkentő újdonság, izgalmas íz, amire felkapnák a fejüket az emberek: így találtunk rá a pisztáciára, hiszen pisztáciás palacsintánk még sosem volt. Trendik most ezek az édes-sós ízek, mint például a sóskaramella, így mi is ezt a vonalat rajzoltuk tovább – fogalmazott Oszlánczi Réka, a Creppy PalacsintaHáz tulajdonosa. Mint mondta, a só még jobban kihozza a pisztácia ízét annak ellenére, hogy nem veszíti el az alapvetően édes karakterét. Rengeteget tesztelt a Creppy csapat, mire megtalálták a pisztáciához tökéletesen passzoló gyümölcsöt: a sárgabarackot. A 2019-es Avas Palacsintája tehát egy sóspisztáciás, sárgabarackpürés kakaós palacsinta.

Kovácsné Drabant Katalin, a Hetedhét Pince tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta, a pincészet palettájáról egy Bükki édes muskotály cuvée-t kínáltak a sóspisztáciás Avas Palacsintája mellé. – Tökéletesen passzol ehhez a kicsit édes, kicsit sós ízvilághoz, és nagyon jól kihozza a pisztácia zamatát.

A Borangoláson debütált a PalacsintaHáz street food kocsija is, amiben ugyanúgy megtalálható az utánozhatatlan Creppy ízvilág.

Egy újabb díj

A Tükörkép Egyesület létrehozott egy díjat, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Nívódíjat, Weidlich Pál emlékére. Weidlich Pál miskolci kereskedő volt, akinek a Weidlich-palotában volt egy fűszerüzlete, a Fekete kutyához. Ennek a boltnak a homlokzatán volt egy fekete kutya, ami az egyesületnek köszönhetően hazatalált.

Creppy_díj

– Weidlich Pál rendkívül innovatív lokálpatrióta kereskedő volt – mondta Réka –, akinek az emlékére évről-évre átadják majd ezt a díjat a leginkább arra érdemes miskolci kereskedőnek.

Idén, és egyben először, Oszlánczi Réka vehette át a Nívódíjat.