Ugrás a tartalomra

Egynapos tél az októberi Bükkben – helyszíni videó

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. október 15. péntek 11:07
Harminc centinél is több hó esett a Bükk magasabb pontjain, a meteorológusok szerint viszont a hótakaró nem lesz hosszú életű, mert a napokban felmelegedés kezdődik.
Fotó: Parai Roland

A déli órákra ismét járhatóvá vált a Bánkúti bekötőút azt követően, hogy a szerda este kezdődött folyamatos, intenzív havazást követően vastag, összefüggő hótakaró alakult ki a Bükk-hegység magasabb pontjain. A Magyar Közút közlése szerint, bár órákig le volt zárva a bánkúti bekötőút és a Miskolc-Dédestapolcsány összekötő út Mályika és Szentlélek közötti szakasza is, már mindkettő járható, azonban arra figyelmeztetnek: okozott óvatossággal közlekedjenek és még indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről.

Parai Roland helyszíni videója:

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közlése szerint a Bükkben csütörtök reggelre 20-25, de egyes helyeken akár 30 centis hóréteg alakult ki. Az, hogy pontosan mennyi hó esett le területenként változik, a helyszínen járt munkatársunk információi szerint a Fehér Sas Panzió munkatársai 31 centit mértek Bánkúton, az Astromet viszont 43 centit mért a Bükk-fennsíkon.

Az OMSZ szerint a havazást oka az, hogy hidegfront mögött északi, valamit északkeleti irányból betóduló hideg levegő egy összeáramlási vonalat alakított ki a térképen látható területen, sőt egy kis hidegcsepp is kialakult felettünk.

Erdődiné Molnár Zsófia, az OMSZ miskolci meteorológusa érdeklődésünkre elmondta, a csapadék előrejelezhető volt, a mennyisége mutatott nagy bizonytalanságot. „A Bükk-tágabb térségében esett viszonylag nagy mennyiség, tehát húsz milliméter feletti csapadék. A front mögött már áramlott be a hideg levegő a magasban, emiatt a Bükk legmagasabb részén esett hó, hatszáz méter felett havas eső és egy-egy hózápor is, de az nem maradt meg, mert a talaj ilyenkor még elég meleg" – mondta a meteorológus hozzátéve: ahogyan Miskolcon, a Bükk nagyobb részén is eső esett.

Havazott a Bükkben - Parai Roland képgalériája

Arra a kérdésre, hogy ritkaság-e hogy ilyen mennyiségű hó esik a Bükkben októberben, Erdődiné Molnár Zsófia úgy felelt nem gyakori, de nem is kivételes jelenség ez: „Azért volt már példa arra az elmúlt húsz évben, hogy októberben már bőven havat kellett lapátolnia a Bükkszentkereszten élőknek” – mondta.

Ráadásul ez, a magasabb pontokon esett hó sem marad meg hosszú távon, sőt már csütörtök délelőtt is olvadt. „Ugyan az elmúlt napokban az átlagnál hűvösebb volt a levegő, a folytatásban változik az időjárás. Bár a minimumhőmérsékletek továbbra is alacsonyak lesznek, de a maximumok tíz fok felé melegednek majd síkvidéken és a magasabb területeken is bőven fagypont felett lesznek. A jövő hét elejétől pedig 15 fokot meghaladó maximum hőmérsékletekre lehet számítani" – tette hozzá Erdődiné Molnár Zsófia.

A mostani csapadék egyébként jól jött a természetnek, éppen a napokban írtunk arról, hogy az aszályos nyári hónapok és a hasonló szeptember miatt körülbelül 100 milliméter csapadék hiányzik a talajból. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!