Ugrás a tartalomra

Életbe lépett a nyári menetrend – több vonat és busz közlekedik a Balatonhoz

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 19. szombat 07:26
A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a vasúti pedig 19-étől lépett hatályba.

A MÁV-START és a Volánbusz arra törekedett, hogy minél több turista, nyaraló, kiránduló vagy Balaton környéki lakos számára kínáljon kedvező és az autózással szemben versenyképes utazási ajánlatot. A déli partra új emeletes, KISS motorvonatokkal is el lehet jutni a fővároson át. Elkészült a villamosítás Székesfehérvár és Balatonfüred között, melynek köszönhetően csökken a menetidő, és csendesebb, környezetbarátabb villamosvontatású szerelvények közlekedhetnek az északi partra.

Jelentősen könnyebbé vált a Balaton elérhetősége az idei nyári időszakban az ország számos térségéből, mivel a Volánbusz több új járatot indít hazánk kedvelt üdülőhelyéhez, illetve a meglévő kínálatát is több viszonylaton jelentősen bővíti, módosítja és a vasúti közlekedéssel összehangolja annak érdekében, hogy segítse a belföldi turizmus élénkülését.

Budapest és Balatonfüred között új korszak kezdődik a villamosításnak köszönhetően. Az ország és az északi part fővárosa között a korábbi évekhez képest csaknem kétszer annyi vonat közlekedik június 19-től, és egyes településekre járattól függően 8-20 perccel rövidül a menetidő. Balatonfüred és Tapolca között is gyakrabban közlekednek a vonatok, így a part menti utazások is könnyebbé válnak. Az új, kétóránként közlekedő Vízipók InterRégió vonatokkal érhető el a leggyorsabban a Balaton keleti medencéje. A Katica InterRégió járat utasai klímás FLIRT motorvonattal utazhatnak a Déli pályaudvartól Balatonfüredig. A korábbi években a megszokott Kék Hullám IC is közlekedik.

Vidéki nagyvárosokból is kényelmesebben érhető el az ország legnagyobb tava. Az Ezüstpart expresszvonat naponta közlekedik Miskolc és Fonyód között nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC+ kocsikkal. Az Aranypart és az Aranyhíd expresszvonatok szintén nagy befogadóképességű kerékpárszállító és IC+ kocsival kiegészülve teremtenek összeköttetést naponta a déli parttal Fonyódig, az előbbi Nyíregyháza, Debrecen, az utóbbi Szeged felől.

Az új távolsági autóbuszjáratok indulnak a Balatonhoz többek között Salgótarjánból, Egerből, Gyöngyösről, Kiskunhalasról, Kiskőrösről, Dunaújvárosból, Paksról és Komlóról, az eddigieknél több autóbuszjárat közlekedik a Balatonhoz többek között Szegedről, Bajáról, Pécsről, Kaposvárról, Dombóvárról, Nagyatádról, Marcaliból, Oroszlányból és Tatabányáról. Mindezzel országosan jelentős mértékben javul a Balaton autóbuszos elérhetősége.

A vasúti utazást választók a MÁV-csoport honlapján tájékozódhatnak a menetrendről és az újdonságokról. A menetrendi adatok a MÁV-START menetrendi keresőjéből is elérhetőek.

A Volánbusz járatairól pedig ITT tájékozódhatnak az utasok.

A járványügyi korlátozások feloldásáig továbbra is kötelező a maszkviselés a MÁV–Volán-csoport vonatain és autóbuszjáratain, valamint a zárt utasforgalmi területeken. A MÁV–Volán-csoport kéri utasait, hogy a menetjegyek gyors, sorban állás nélküli megvásárlása érdekében részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket. Az autóbuszjegyek és -bérletek továbbra is megvásárolhatók a Volánbusz pénztáraiban, jegykiadó automatáiban, partnereinél, valamint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásban és társalkalmazásaiban. Egyes települések helyi díjtermékei a MÁV mobilalkalmazásban és a vasútállomások jegypénztáraiban is elérhetők. A MÁV-START pénztáraiban a helyközi övezetes autóbuszbérletek, valamint a helyközi övezetes jegyek is megválthatók (120 km-ig), országszerte közel 300 helyszínen. Az állami tulajdonú közlekedési társaságok folyamatosan dolgoznak további értékesítési csatornák bevonásán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!