Ugrás a tartalomra

Élményekkel állítanak pályára

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. november 19. péntek 11:08
A Miskolci Szakképzési Centrum (MSZC) megnyitotta a Széchenyi utca 103 alatt Képzési Információs és Élményközpontját.
Horváth Csongor képgalériája

A csütörtöki átadón – amelyen részt vett Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese is – hangsúlyozták, hogy az országban egyedülálló létesítményről van szó.

- Az MSZC 10 szakképző intézményt működtet: 19 ágazatban tanítunk közel 100 szakmát – mondta Molnár Péter főigazgató. – Minden érdeklődőt várunk a 7-8 osztályos diákoktól kezdve, akik középfokú tanulmányaikra készülnek, a fiatal felnőtteken át a felnőttekig, akik új szakmát szeretnének tanulni. Képzéseink közt mindenki megtalálja a számára megfelelőt – ebben is nyújt segítséget a most átadott központ – fogalmazott a főigazgató.

Fotók: Horváth Csongor

A Képzési Információs és Élményközpont kínálta lehetőségekről Kiss Gábor, a szakképzési centrum kancellárja beszélt bővebben.

- Tanácsadás szolgáltatást szeretnénk nyújtani: fontos, ha bejön ide valaki, úgy érezze, pontos, hiteles, testreszabott információt kap. Nem várjuk el egy átlagos, tanulni vágyó embertől, hogy ismerje a rendszert, és egyedül döntsön. Megkérdezzük, hogy honnan indult, milyen képzettsége van, mik a céljai: ennek tükrében ajánlunk neki karrierlehetőséget.

Élmények és utak

- Az egyéni tanácsadás mellett élményközpontként is működik a hely, ahová csoportokat várunk, első sorban általános iskolai osztályokat – fogalmazott Kiss Gábor. - Szeretnénk átadni számukra minden rájuk vonatkozó, fontos információt. Mindezt persze az ő nyelvükön, stílusukban, új, érdekes technológiák megismerésén keresztül. A karrier tervezés ennek a korosztálynak a számára még nem arról szól, hogy konkrét szakmákat válasszanak. Azt találhatják meg nálunk a fiatalok, hogy mely területek, ágazatok állnak közel hozzájuk. Ehhez kínálunk – játékos formákban – olyan technológiákat, amik ma már megjelennek a gyakorlatban, az egyes munkakörökben és az ahhoz tartozó képzésekben is.

Az információs központban több lehetőség áll a gyerekek rendelkezésére, hogy megtudják, melyik terület passzol leginkább hozzájuk.

- Kialakítottunk például egy green box technikát alkalmazó mini stúdiót. Ennek segítségével megismerhetik, hogy működik a ma legnépszerűbb vizuális program. Kitölthetnek egy játékos pályaorientációs tesztet is: 30 kérdés megválaszolása után kapnak instrukciót, hogy merre is érdemes elindulniuk. Emellett kipróbálhatják magukat LEGO robot autók építésében és működtetésében, használhatnak virtuális valóság eszközöket, láthatnak 3D nyomtatást és lézervágást.

Kiss Gábor azt is elmondta, hogy miképp segítenek a különböző eszközök – például a Green Boksz technika – a pályaorientációban.

- Több képzésünkben is helyet kap a multimédia. Mondhatnánk, hogy egy ilyen stúdió csak a kreatív szakmákhoz kötődik, de sok cég használ már ilyen technikákat: egy modern, napelem telepítéssel foglalkozó cég szakemberei drónokkal készítenek felvételeket, ezeket illesztik a tervekre. Tehát, bár elsőre furcsa lehet, ma a különböző multimédiás és videós technikák nagyon sok műszaki területen is megjelennek.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!