Ugrás a tartalomra

Elvenné a közalkalmazotti jogállást a kulturális ágazatban dolgozóktól a kormány

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 23. csütörtök 19:48
Az ellenzék élesen bírálta a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot a parlament kedd esti vitájában. Szerintük vissza kell vonni a javaslatot, és a veszélyhelyzet után kell egyeztetni. A kormány szerint a javaslatuk feloldja a szektorban lévő bérfeszültséget.

Az ügyben Varga László (MSZP), miskolci országgyűlési képviselő is felszólalt, aki élesen bírálta a törvényjavaslatot. Mint fogalmazott: „nem a társadalom valamelyik csoportja igényelte a jogszabály megalkotását, hanem a kormánypártok szűk hatalmi elitje. A javaslatot húsvétkor nyújtották be, azt nem előzte meg párbeszéd - bírált az indítvány visszavonását követelő politikus. A kormány tíz éven keresztül nem állt érdemben szóba a szféra dolgozóival.“

A törvénymódosító javaslat szerint november 1-től megszűnne a kulturális intézményekben dolgozók közalkalmazotti státusza, amely munkaviszonnyá alakulna át. A javaslat kiterjed a levéltárakra, nyilvános könyvtárakra, muzeális intézményekre és az előadó-művészeti szervezetekre. A kormány által létrehozott Veritas Történetkutató Intézetre viszont nem.

A szöveg szerint a munkáltatónak július 1-ig kell tájékoztatnia a közalkalmazottat a jogviszony átalakulásáról, majd július 15-ig új ajánlatot kell tennie. A munkabér nem lehet alacsonyabb annál, amekkora összegre „közalkalmazott illetményként –ideértve a fizetési osztály és a fizetési fokozat szerint megállapított illetményt, az illetménykiegészítést, az illetménypótlékot és a rendszeres keresetkiegészítést –2020. október 31-én jogosult lenne”. A szerződést október 31-ig kellene megkötni. 

A módosítás szerint június 1-től egyáltalán nem lehetne új közalkalmazottakat felvenni ezekbe az intézményekbe.

 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!