Ugrás a tartalomra

Emelkednek a lakásárak, a végét se látni

mti
Utoljára módosítva
2021. április 12. hétfő 14:00
A paneleknél és a használt tégla lakásoknál is 4-7 százalékkal emelkedtek az átlagos értékesítési árak az ország keleti és a nyugati részén éves összevetésben – közölte a Duna House hétfőn.
Akár kétszámjegyű éves árnövekedés is jöhet. Fotó: Juhász Ákos

A közlemény szerint ez azt jelenti, hogy a keleti országrészben a paneleknél 17,9 millió forintos, a nyugati országrészben pedig 17,27 millió forintos átlagárral lehet számolni, az egy évvel korábbi 17,067 millió, illetve a 16,48 millió forintos átlagárhoz képest. Az átlagos négyzetméterárak az ország keleti felében a tavaly első negyedévi 313 ezer forintról 336 ezer forintra nőttek.

A használt tégla lakások átlagára az ország keleti felében 22,44 millió forint, nyugaton pedig 19,86 millió forint, míg egy évvel korábban még 21,11 millió, illetve 19,09 millió forint volt. Az átlagos négyzetméterár keleten 369 ezerről 383 ezer forintra nőtt.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a fővárosban a panel otthonoknál Budán 2 százalékos, Pesten 5 százalékos árcsökkenés történt az előző év azonos időszakához képest.

A Duna House emlékeztetett, hogy márciusban folytatódott a lakáspiac szárnyalása, ugyanis a társaság becslése szerint márciusban az elmúlt 10 évben először lépte át a 15 ezres határt az adásvételek száma, így az év első három hónapjában több mint 41 ezer adásvétellel zárt a piac, ami szintén az elmúlt 10 év legerősebb első negyedévét jelenti.

Elemzőik szerint a továbbra is erős keresletet a lakhatási igények koronavírus-járvány okozta nemzetközileg is tapasztalható változása miatt növekvő tranzakciószám és a Magyarországon erre ráerősítő otthonteremtési támogatások okozzák. A szakemberek szerint ez a piaci trend akár kétszámjegyű éves árnövekedést is okozhat az ingatlanoknál.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!