Ugrás a tartalomra

„Érdemes mindenkinek szájmaszkot hordania”

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. április 08. szerda 16:55
Az általunk megkérdezett gyógyszerész is megerősíti: ha a boltokban, közösségi közlekedési eszközökön használunk valamilyen száj- és orrtakaró eszközt, akkor csökkenthetjük a vírus terjedésének kockázatát.

Boda Eszter gyógyszerész azt mondja, hogy sebészi szájmaszkok érhetők el szélesebb körben, bár komoly készlethiány alakult ki ezekből a gyógyszertárakban. Érdemes érdeklődni arról, melyikben kapható, főleg, hogy most már folyamatban van a készletek feltöltése.

A varrodákban készített textil szájmaszkok szintén hasznosak lehetnek, már csak azért is, mert ezek moshatók, így – ellentétben a sebészivel, amit egy napnál tovább nem érdemes használni, el kell dobni – többször használhatóak, ha vásárolni megyünk. Higiéniai szempontból tehát előnyösebb. De ha van otthon varrógép, akkor magunk is megpróbálkozhatunk a „gyártással”: rengeteg szabásmintát találni az interneten. 

Boda Eszter

Elmondja azt is, hogy néhány patikában szintén lehet kapni textil szájmaszkot, ezek ára azonban többszöröse a sebészi maszkoknak. 

Legnagyobb védelmet csak az FFP-3 maszk nyújt, de ennek a beszerzése is nehézkes, nem elérhető széles körben.

– Mi is úgy gondoljuk, hogy érdemes mindenkinek szájmaszkot hordania, ha kimegy az utcára, elmegy bevásárolni. Pont azért, mert nem tudjuk, hogy ki a vírushordozó. Azzal csökkenthetjük a vírus terjedésének kockázatát, ha megtartjuk egymástól a másfél méteres távolságot, és használjuk a védőeszközöket – emeli ki a gyógyszerész.

Készülnek a szájmaszkok a Miproduktnál. | Fotó: Végh Csaba

A miskolci önkormányzat kedden közölte: ha a lakosoknak van lehetősége tömegközlekedési eszközökön és zárt térben – például boltban, postán –, akkor használjanak valamilyen száj- és orrtakaró eszközt. Felhívták arra a figyelmet, hogy nem csak az fertőz, aki betegnek látszik.

Kiemelték: továbbra is arra kérik a miskolciakat, ha tehetik, maradjanak otthon, az a leghatásosabb védelem ebben a járványhelyzetben. Az önkormányzat és az önkormányzati képviselők továbbra is osztják a maszkokat azoknak, akik fokozott kockázatot jelentenek az általuk gondozott személyekre, a szociális és egészségügyi területen dolgozóknak, valamint a tagvállalati dolgozóknak.

További hírek

Olvasnivaló