Ugrás a tartalomra

Fájnak az ízületei? Változtasson az életritmusán!

hazipatika.com
Utoljára módosítva
2022. január 10. hétfő 14:58
Kapcsolat lehet a biológiai óra és az ízületi bántalmak között. A testmozgás, a rendszeres étkezés, az ízületek melegítése és hűtése csillapíthatja a csont-ízületi gyulladásban szenvedők tüneteit.
Képünk csak illusztráció

A Manchesteri Egyetem munkatársai elsőként számoltak be arról, hogy a szervezet biológiai órája, mely számos gén be- és kikapcsolásáért felelős, valamint érintett lehet a csont-ízületi gyulladásban szenvedők tüneteiben is. Az alapfeltételezés szerint a porcsejtek életét ugyanúgy befolyásolja a ciklikus biológiai óra – mondta el Dr Qing-Jun Meng.

Egérkísérletek alapján a kutatók megállapították, hogy idősebb egyedeknél 40 százalékkal kevésbé hatékony az óra működése, mint a fiatalabb társaknál – a felfedezés magyarázatot adhat arra is, hogy miért az idősebbek hajlamosabbak ízületi bántalmakra. Ezt követően az Arthritis and Rheumatism oldalain bemutatott vizsgálat során a ciklus változásait tesztelték egér- és emberi porcsejteken. A biológiai órát a hőmérséklet változásával utánozták, hiszen az emlősök testhőmérséklete napszaki függést mutat. A ciklust 5-7 napig sikeresen beállították, majd a környezeti váltakozás abbamaradt.

További vizsgálatok hivatottak bebizonyítani, hogy a hatás meddig tart. Mindez azt jelenti, hogy a porcsejtek ritmusa újraprogramozható, vagyis a gyakorlatban a pontos beosztás szerinti testmozgás, a rendszeres étkezés, az ízületek periodikus melegítése és hűtése jelenthet segítséget.

Az ízületi gyulladás (arthritis) váratlanul és bármelyik ízületen jelentkezhet. Kialakulásának sokféle oka lehet, amit az orvosnak kell tisztáznia – a betegség mértéke akár az ízület elhalásáig vagy merevségéig is terjedhet. Leggyakoribb formája a lassan kialakuló (idült vagy krónikus) rheumatoid arthritis, amelynél az ízületeket maga az immunrendszer támadja meg és teszi tönkre. Ezzel szemben a heveny (akut) ízületi gyulladás hirtelen lép fel, és inkább fertőzés következménye. Ez igen veszélyes lehet, és akár vérmérgezéshez is vezethet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!