Ugrás a tartalomra

Felelősségteljes és takarékos – elkészült Miskolc 2021-es költségvetése

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 02. kedd 16:52
A költségvetést március 15-éig kell elfogadnia Veres Pál polgármesternek. A büdzsé-tervezet szerint idén 38,6 milliárd forintból gazdálkodhat a város.

Ahogy a polgármester korábban többször is megfogalmazta: a jelenleg rendelkezésre álló forráslehetőségek figyelembevételével, csak a reálisan tervezhető bevételekkel számolva állították össze a rendkívül feszes, de felelősségteljes költségvetési rendelettervezetet. A negyedéves korrekcióknál persze még változhatnak a számok, annak függvényében, hogy a kormány kompenzálja-e a város bevételkieséseit, vagy sem.

Az idei költségvetés összeállításánál a legfontosabb alapelv a felelősségteljes gazdálkodás és a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása volt.

városháza
Felelősségteljes és hatékony gazdálkodást folytatnak. Fotó: Juhász Ákos

A város legmeghatározóbb bevételi forrásait továbbra is az önkormányzat úgynevezett közhatalmi bevételei, például a helyi adók és egyes szolgáltatási díjbevételek, illetve az önkormányzatot a központi költségvetésből megillető támogatások jelentik.

A 2021-es költségvetés adóbevételeinek tervezése során elsődleges szempontként kellett figyelembe venni a 2020-ban kialakult járványhelyzet negatív gazdasági hatásait és azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek az önkormányzatok gazdálkodását érintették. A kieső bevételek alapvetően meghatározzák a költségvetés lehetőségeit és jelentősen befolyásolják a város üzemeltetésének kereteit, illetve a város által a lakosság számára biztosított közszolgáltatási feladatok ellátását is.

A kieső bevételek és az állami támogatások elmaradása miatt 2021-ben a korábbi évekhez képest az egyes területekre kevesebb forrás jut majd.

Kiemelt figyelem a városüzemeltetésnek

A büdzsé egyik legfontosabb pontja idén is a városüzemeltetés, azonban a koronavírus miatti központi intézkedések – melyek érintik a parkolással, az ingatlangazdálkodással, illetve a közösségi közlekedéssel kapcsolatos önkormányzati feladatokat is – az erre a célra betervezett előirányzatokra is komoly hatást gyakoroltak.

Ugyancsak negatív hatásai vannak a helyi tömegközlekedésnek juttatott állami támogatások elmaradásának, melyek eredményeként jelentősen csökkennek például az MVK Zrt. működésére fordítható források. A közösségi közlekedésben a járványhelyzet miatt az elmúlt hónapokban több változás is történt, és kisebb-nagyobb módosításokra a jövőben is számítani kell. A világjárvány ugyanis átalakította az utazási szokásokat, ebben a helyzetben pedig elkerülhetetlenné vált a megfelelő szolgáltatási színvonal biztosítása mellett egy valós igényekhez igazodó menetrendet kidolgozása.

A világjárvány átalakította az utazási szokásokat. | Fotó: Juhász Ákos

Vannak ugyanakkor olyan területek is a városüzemeltetéshez kapcsolódóan, amelyekre vagy a tavalyival megegyező, vagy annál valamivel magasabb összeget fordíthat majd a város 2021-ben. Ide tartoznak például a főkertészi, a főépítészi, a vállalkozásfejlesztési, vagy éppen a városfejlesztéssel összefüggő beruházási feladatok, pályázati önrészek.

Fontos megjegyezni, hogy a Salkaházi+ program is nyertese lett a városi büdzsének, hiszen – ahogy Veres Pál a Nagy-Miskolc programban is ígérte – minden évben több jut a városban élő szépkorúaknak. Az idén, a tavalyihoz képest 20 millió forinttal több lehet ezen a soron. Ez nem csupán plusz pénzt jelent majd a programban résztvevő időseknek, hanem – amint a pandémiás helyzet engedi – több élményt, több programot.

Közbiztonság, köznevelés, kultúra

Az új költségvetésben a 2020-as tényleges pénzügyi teljesítések figyelembevételével határozták meg az egészségügyi és a szociális ágazat idei dotációját, ennek megfelelően az olyan önkormányzati támogatások, mint például a hajléktalan-ellátást biztosító szervezetek, vagy a szociális feladatot ellátó civil szervezetek támogatása a város lehetőségeihez mérten továbbra is kiemelt jelentőségű feladatként szerepelnek a büdzsében. A szociális ágazatban, a bölcsődék esetében például a központi bérintézkedéseknek megfelelően emelt összegeket biztosít a város az ott dolgozóknak.

A köznevelésre is jelentős többletforrások jutnak idén, az óvodapedagógusok és a nevelő munkájukat közvetlenül segítők bértámogatásának címén kapott központi támogatás hatása érezhető lesz majd az ágazatban.

Nem marad pénz nélkül a kultúra sem. | Fotó: mnsz.hu/Éder Vera

Nem marad pénz nélkül a kultúra sem, a Miskolci Nemzeti Színház és a Csodamalom Bábszínház esetében már az eredeti költségvetésbe beépítették az éves működést biztosító forrásokat, amelyek a város és a kormányzat között tavaly megszületett, az intézmények közös működtetésre vonatkozó megállapodásban foglaltaknak megfelelően az előző évivel azonos összeget tesznek ki.

A közbiztonságra továbbra is kiemelt figyelmet fordít a város, ennek megfelelően a 2021-es évben 84 millió forint áll rendelkezésre a közrend védelmével összefüggő feladatokra, megelőzésre, védekezésre és a polgárőrség munkájának támogatására. A Miskolci Önkormányzati Rendészet pedig a tervek szerint idén csaknem 700 millió forintból gazdálkodhat majd.

Miben és mikor módosulhat a büdzsé?

Az önkormányzat az iparűzési adó csökkentése miatt kieső bevételekkel megegyező összegű állami kompenzációval számol a költségvetésben. Mivel a kompenzáció mértéke és annak területei egyelőre még nem ismertek, a tárgyalások most is folyamatban vannak a város és a kormány között, eddig már két ilyen találkozót tartottak. Amennyiben ezek eredményeként – várhatóan március végén – megszületik a kormányzati döntés a kompenzáció mértékéről, a megállapodástól függően módosulhat a költségvetés is. Az önkormányzat a kapott támogatást elsősorban a városüzemeltetéssel kapcsolatos közszolgáltatási feladatok ellátására, a kötelező önkormányzati, intézményi feladatok ellátására használja majd fel.

A tavalyi évhez képest mennyivel lesz kevesebb pénz?

Erre a kérdésre az önkormányzat a nemrég megjelent, Számadó című kiadványban adott választ, hangsúlyozva, hogy a kormányzati intézkedések miatt több komoly bevételkieséssel is számolni kell 2020-hoz képest. A közösségi közlekedés előző évi, 490 milliós támogatását már nem kapja meg Miskolc, a gépjárműadó elvonása 450 millió forintos mínusz az önkormányzatnak, 1 milliárd 832 milliós kiesést jelent az iparűzési adó megfelezése, miközben a pandémia okozta visszaesés miatt amúgy is 1 milliárddal csökkenhetnek az iparűzési adóból származó bevételek. Mindez pedig összesen 3 milliárd 772 millióval jelent kevesebb forrást a városnak, az egy évvel korábbiakhoz képest.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!