Ugrás a tartalomra

Felszentelték Kisgyőr-Mocsolyástelep új templomát

MTI
Utoljára módosítva
2021. október 16. szombat 18:21
Érseki szentmise keretében szentelték fel szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőr-Mocsolyástelep új római katolikus templomát, amelyet a település védőszentje után Sarlós Boldogasszonyról neveztek el.
Fotó: magyarkurir.hu

A szentmisét Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke celebrálta, a templom építésére Nemcsák Károly színművész, Kisgyőr szülöttje a keresztlányával közösen indított gyűjtést, az építést a kormány is támogatta.
    
A szentmisét követően a művész felolvasta Orbán Viktor üzenetét. A miniszterelnök azt írta levelében: sokan tekintenek meggyőződéssel az itt élőkre, hogy hitük és közösségük összefogásának köszönhetően, Isten dicsőségére és gyülekezetük javára hajlékot építettek.
    
Orbán Viktor minden magyar ember nevében megköszönte, hogy az elmúlt évtizedek alatt a Mocsolyáson élők nemcsak hitüket gyarapították, hanem volt bátorságuk arra is, hogy helyi mesteremberek bevonásával gyönyörű templomot építsenek az egyháznak, maguknak, hitüknek.
    
A miniszterelnök azt írta: meggyőződése, hogy ez a templom hosszú évszázadokig hirdeti, hogy a keresztény magyarság él és virul a Bükk lábánál.
    
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a templomban arról szólt: nagy vágya és álma teljesült a mocsolyástelepieknek, azzal, hogy az itt élő római katolikus közösségnek saját temploma lett.
    
Az álom megvalósult és a templom a maga egyszerűségével, letisztultságával és szépségével, a falura nézve óvja, figyeli az itt élőket.
    
Mint mondta: a mocsolyásiak szerint a településen a hitélet nem szűnhet meg, mert a hit összetartó erő, olyan, amely láthatatlanul is egybe fogja ezt a kis, önálló identitással, egymás segítségével, támogatásával élő közösséget. Ahhoz azonban, hogy az új templom megépülhessen, szükség volt Isten áldására is.
    
Hozzátette: a kormány a nemzet szellemi és lelki megújulásában kiemelt partnerként tekint a történelmi egyházakra, amelyek egyedülálló szolgálatukkal fontos szerepet töltenek be a társadalom életében

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!