Ugrás a tartalomra

Fokozott tűzveszély, ami napjaink járványos időszakát még inkább megnehezíti…

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 08. szerda 13:06
Nemcsak a járvány okozta nehézségekkel, hanem még fokozott tűzveszély kialakulásával is számolnunk kell ezekben a csapadékmentes napokban, hetekben. Tűzgyújtási tilalom lépett életbe Borsod megyében is.

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az egész országra, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyére is. A rendelet arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza. A gondatlanul meggyújtott és nem kellően felügyelt tűz ugyanis könnyen átterjedhet a környező erdőkre is. A tűz tovaterjedését segíti, hogy a vegetáció még nem zöldült ki, és nagy mennyiségű elszáradt lágyszárú növényzet, illetve avar található a területeken, amely száraz időben könnyen lángra lobbanhat. Éppen ezért nagyon fontos szerepe van az odafigyelésnek.

A NÉBIH rendeletében kiemelten felhívják a lakosság figyelmét arra is, hogy a 71/2020. (III.27.) kormányrendelet alapján a kijárási korlátozás idején külterületi égetés nem végezhető.

Tilos tehát tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (Evt.) szerint fásításnak minősül: egyes fa önállóan is, továbbá minden olyan fasor, melynek vonalas kiterjedésű szélessége kisebb mint 20 méter. Ide sorolható még az olyan facsoport, mely nem vonalas kiterjedésű, a területe pedig kisebb mint 0,5 ha, valamint a lombozat záródása minimum 50 százalékot elérte.

Tilos a tűzgyújtás a fás legelőkön is, ahol a terület legelő művelési ág alá tartozik, és az állomány záródása minimum 30 százalék.

Tűzgyújtási tilalom vonatkozik még a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapokon közzétett térképeken megjelölt tűzrakó helyekre, a vasút és közút mentén lévő fásításokra, valamint a parlag és a gaz égetésére is. Az ilyen rendeletek, tilalmak nem Önök ellen szólnak, hanem az Önök és környezetük javait szolgálják.

Forrás: kstp.com

Kérjük Önöket, ne gyújtsanak tüzet, ne égessék el a keletkezett avart és a kerti zöldhulladékot. Az ilyen anyagok égetésével, legtöbb esetben füstöléssel (mint arról már korábban beszámoltunk) megannyi káros anyagot juttatnak a levegőbe, mellyel veszélyeztetik saját maguk és mások egészségét és életét, nem utolsó sorban az ingatlanokat is.

Az égetés helyett válasszák a komposztálást. Valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. Komposztálással kapcsolatos tanácsokkal, javaslatokkal egy későbbi cikkünkben foglalkozunk. Észrevételeiket és kérdéseiket várjuk a hungairy@miskolc.hu címen.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!