Ugrás a tartalomra

Föld alatti rejtélyek nyomában a történelmi Avason

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. június 07. hétfő 18:09
Az Avas több száz éves föld alatti történetéről tartott múlt csütörtökön előadással egybekötött pincetúrát az Avasi Borút Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület szervezésében Kapusi Krisztián történész.
Juhász Ákos képgalériája

A „Város a város alatt” elnevezésű esemény nem csak az Avas felfedezését célozta: igazi pincetúrán vehettek részt az érdeklődők -köztük számos középiskolás diák - a Présház nemrég feltárt pincejárataiban. A következőkben Kapusi Krisztián oszt meg izgalmas „fun fact”-eket Miskolc ikonikus dombjával kapcsolatban.

Sztorik és tények

„Tudod, a temetőtől meg a Bortanyától felkanyarodsz balra, és ott szemben, a sarkon, az a vörös tégla falú, tornyos borház” – leginkább a látvány közismert. A cím (Rácz sor 370.) leolvasható az épület falára erősített tábláról. Kevesebben tudják, hogy tradicionálisan Polgármester pinceként emlegetik a helyiek, szomszédos borosgazdák. Hogy miért Polgármester pince a neve? Kis híján egészen feledésbe merült. A válasz: Dr. Halmay Béla (1881 – 1953) miskolci polgármester volt tulajdonosa a XX. század első felében.

Esős idő próbálta kedvünket szegni 2019. május 9-én, sikertelenül, mert sokunk számára emlékezetes maradt a kora délután, amikor a Polgármester pince falára emléktábla került az alábbi szöveggel:
„Hazajöttem mély lelki sebekkel, melyeket csak az íróasztal gyógyított meg. A kötelesség. A munka fanatikus szeretete.” Dr. Halmay Béla (1881 – 1953) miskolci polgármester, tizeshonvéd főhadnagy, Przemysl várának hős védője emlékét őrzi a hálás utókor. „A polgármester pincéje” Nagyavas, Rácz sor 370. A borház és pincéje a Halmay család tulajdona volt.

Madaras Péter a Polgármester pince tulajdonosa és neki köszönhetjük, hogy az idézett szöveggel emléktábla került az eszményi borházra. Előzetesen felvette a kapcsolatot Halmay Béla unokáival (Honti Éva, Béla és Judit), akik mély meghatottsággal fogadták és minden eszközzel támogatták a jelenlegi tulajdonos kezdeményezését. Aztán ráhúztunk a tizenkilencre, szerencsésre fordult csillagzatunk még egy csodát tartogatott számunkra. Miskolc XXI. századi kulturális életének eddigi talán legnagyobb vívmánya a Cinefest névvel működő nemzetközi filmfesztivál, melyet 2019 szeptemberében már 16. alkalommal rendeztek meg. Török Eszter filmművésszel és Madaras Péterrel nyáron nagyvázsonyi otthonában látogattuk meg Honti Béla urat. Szenzációs mesélő, máshonnan megismerhetetlen és önmagukban is érdekes történetekkel kényeztetett bennünket a családi múlt, nagyapja, Dr. Halmay Béla miskolci polgármester életútja felidézésekor. Őszre el is készült, a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon 2019. szeptember 18-án bemutatták Török Eszter animációs dokumentumfilmjét „Jegyzetek Dr. Halmay Béláról” címmel.
Ismerünk egy másik olyan avasi borházat is, melynek ugyancsak emléktábla hirdeti falán az egykori dicsőséget. Marjalaki Kiss Lajos (1887-1972) történész-muzeológus Miskolc helytörténetének, azon belül az Avas domb múltjának kiemelkedő kutató személyisége.

Móra Ferenc nyomában

Halálakor az avasi református sírkertbe temették, életében viszont pincésgazda is volt: Nagyavas Középső sor 648. számú pincéjében Móra Ferenc és Móricz Zsigmond többször vendégeskedett. Móra 1905-ben járt először Miskolcon, de a húszas években egyre gyakrabban kereste fel a várost és az avasi Középső sor 648-as számú pincéjét.  A kialakult baráti körnek rendszeres tagja volt a tudós muzeológus Leszih Andor és az Avast számtalanszor megéneklő bohém költő, Sassy Csaba.

Leonardo világhírű freskóját idézte az utolsó közös fénykép, melyen a házigazda Marjalaki Kiss Lajos, Sassy Csaba, Leszih Andor és mások által körülvéve a közkedvelt vendég, Móra Ferenc látható az avasi Középső sor 648. számú borháza előtti asztalnál ülve. A felvétel 1933. május 16-án készült, Móra pedig meghalt 1934. február 8-án. Miskolci barátai az alábbi szövegű emléktáblát erősítették fel Marjalaki Kiss Lajos borházának falára az utolsó látogatás évfordulóján, 1934. május 16-án: „Itt volt utoljára gondtalan és boldog Móra Ferenc 1933. május 16-án”. 
A többi, cirka 998 avasi pince és borház története hasonló érdekességekkel bír, a részletekre kíváncsiak keressék az Avasi Borút Egyesület kiadványsorozatát (Avasi Értéktár), és látogassák az Észak-Keleti Átjáró Egyesület városi túráit.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke