Ugrás a tartalomra

Fontos határidők az utazási kedvezményekkel kapcsolatban

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 19. péntek 12:16
A Magyar Országgyűlés döntése értelmében 2020. június 18-tól véget ér a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet. A rendelet több, utazáshoz szükséges dokumentum érvényességét is befolyásolja, amelyekre érdemes figyelni, ezeket foglaltuk össze.

Diákigazolványok
A diákok a 2019/2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített magyar diákigazolványokkal maximum 2020. december 15-ig igazolhatják az utazási kedvezményre való jogosultságukat. Ezt követően, azaz december 16-tól – akkor is, ha a bérlet érvényességi ideje később járna le – már csak a megfelelően érvényesített diákigazolvánnyal utazhatnak. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra is, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek a diákoknak és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók.

Nyugdíjas bérletigazolványok
Azok a nyugdíjas bérletigazolványok, amelyek a veszélyhelyzet ideje alatt jártak le  (2020. március 11. – június 17. közötti időszakban), 2020. december 15-ig továbbra is használhatók. Legkésőbb ezen a napon mindenkinek gondoskodnia kell a bérletigazolvány érvényességi idejének meghosszabbíttatásáról, vagy új bérletigazolvány kiállíttatásáról.

Egyéb okmányok
Azok a magyar hatóságok által kiállított,  személyazonosító igazolványok, útlevelek és kártyaformátumú vezetői engedélyek, amelyek a 2020. március 11. – július 3. időszakban járnak le, 2020.12.15-ig használhatók a 65. évüket betöltött személyek díjmentes utazására való jogosultságának igazolására, továbbá a teljes árú bérletekhez is.
Ugyanez a szabály vonatkozik a Magyar Államkincstár (vagy a 2015. április 1-2017. október 31. között az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság) által magasabb összegű családi pótlék, fogyatékossági támogatás vagy vakok személyi járadéka kapcsán kiállított hatósági igazolványra is.
A 2020. április 6- június 17. időszakban lejáró tartózkodási kártyák, állandó tartózkodási kártyák, letelepedési engedélyek, bevándorlási engedélyek 2020. augusztus 2-ig használhatók a szabad mozgás és tartózkodás jogának, illetve a letelepedett (vagy bevándorolt) jogállás igazolására.

Az MVK Zrt. arra kéri tisztelt utasait, hogy legyenek figyelemmel a lejáró határidőkre, és ha szükséges, akkor a lehető leghamarabb újítsák meg igazolványaikat - zárul a társaság közleménye.

További hírek

Olvasnivaló