Ugrás a tartalomra

Fontos hírünk van azoknak, akik csak egy évszámot jegyeztek meg a magyar történelemből

minap.hu / MTI
Utoljára módosítva
2022. április 24. vasárnap 13:45
Nyolcszáz éve, 1222. április 24-én adta ki II. András király Fehérváron a magyar nemesség jogait első ízben rögzítő Aranybullát, amely évszázadokra a magyar jogrendszer egyik legfőbb tartóoszlopa, a történeti alkotmány fontos része lett.
II. András királyi aranypecsétjének másolata az Aranybulla monumentális emlékművön a székesfehérvári Csúcsos-hegyen, ahol a hagyomány szerint egykor kihirdették | Fotók: MTI/Vasvári Tamás

II. András Aranybullája a magyar történeti alkotmány egyik legfontosabb törvényeként a megszületését követő későbbi századokban hivatkozási alap volt a rendi szabadság védelmében, a 16. századtól pedig egészen a 20. század közepéig az írott törvénycikkelyeiben vagy csak a szellemében.

II. András királyi aranypecsétje, amelyről a 31 pontból álló Aranybulla a nevét kapta

"Hogyha pedig mi, vagy az utánunk következendő királyok közül valaki ezen mi szerzésünknek ellene járna valaha, ez a levél adjon szabad hatalmat mind a püspököknek, mind más jobbágyuraknak és országunkbeli nemeseknek mindnyájan és egyen-egyen, jelenvalóknak és jövendőbelieknek és az ő megmaradékoknak, hogy mind nekünk, mind az utánunk következendő királyoknak minden hűtelenség szégyenvallása nélkül ellentállhassanak és ellentmondhassanak mind örökké.”olvasható a 31. cikkely.

További hírek

Olvasnivaló