Ugrás a tartalomra

Foszforeszkáló műholdak fejlesztésében vesz részt egy miskolci cég

urvilag.hu
Utoljára módosítva
2019. május 14. kedd 11:24
Miskolci cég végzi az űreszközök dokkolását segítő infravörös és foszforeszkáló jelzőfények fejlesztését az Európai Űrügynökség (ESA) számára.

A fejlesztés az ESA Clean Space programja keretében folyik, az egyik cél a világűr megtisztítása az űrszeméttől. Ezért fontos az, hogy a majdani automata takarító műholdak könnyen és biztonságosan meg tudják közelíteni az eltakarítandó, űrszemétnek számító, vagyis értelemszerűen működésképtelen műholdakat. A megközelítést és a dokkolást könnyítik majd meg azok az infravörös és foszforeszkáló jelzések, amelyeket a majdani műholdakon elhelyezhetnek – írja az Űrvilág szakportál.

Ha a fejlesztés alatt álló jelzések a jövőben minden műholdra felkerülnek, akkor könnyebb dolguk lesz a világűrt az űrszeméttől megtisztító, egyelőre ugyancsak a fejlesztés stádiumában járó automata műholdaknak.

Forrá: urvilag.hu/ESA/P. Sebirot

A fejlesztés számunkra legfontosabb mozzanata, hogy a munkát a miskolci Admatis Kft.-re bízták. A cég más fontos űrprojektekben bizonyította alkalmasságát. Ez az a cég egyébként, amelyet a közelmúltban a Magyar Asztronautikai Társaság tagjainak személyesen is alkalmuk volt meglátogatni, hogy megismerkedjenek az ott folyó csúcstechnológiájú fejlesztések legfontosabb területeivel.

Az első teszteket március végén végezték Noordwijkban, az ESA űrközpontjában működő orbitális robotikai, vezérlési, navigációs és irányítási laboratóriumában, a dokkolás, megközelítés és leszállás szimulátorában, a magyar szakemberek közreműködésével.

A műholdak platformján elhelyezendő jelzések célja az, hogy az elfogó műhold a látható és az infravörös tartományban működő kameráit azokra irányítva információt szerezzen a befogandó műhold látóirányáról, távolságáról, sebességéről és a céltárgyhoz viszonyított helyzetéről. A márciusi tesztek során vizsgálták a foszforeszkáló festékek világítását olyankor, amikor a műhold a Föld árnyékába kerül, a minta alak- és méretváltozását az idő múlásával és a hőmérséklet függvényében, valamint a jelzés megfigyelhetőségét a látóiránytól függően.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!