Ugrás a tartalomra

Fotókon a borsodi szocializmus világa

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. március 23. szerda 11:10
A Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára kutatótermében kedden nyitották meg azt a kiállítást, amelynek képanyaga az 1980-as évek megyei világát eleveníti fel.

Kis József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Levéltár igazgatója a megnyitó során elmondta, hogy a tárlattal nem a szocializmus népszerűsítése a szervezők célja. „A történész célja ugyanis nem az elhallgatás, a múltat végképp eltörölni jellegű kommunista logika alkalmazása” – mint mondta.

A tárlat pártatlan kutatási eredményeket mutat meg: időutazásra hívja a látogatót, amely során az bepillantást nyerhet az 1980-as évek B.-A.-Z. megyei hétköznapjaiba. Az igazgató két elemet hangsúlyozott ki: az épített örökségünk több helyen a mai napig nem változott, szemben az életmódunkkal, ami gyökeresen átalakult – ezek mind visszaköszönnek a képekről.

Kis József és Czetz Balázs (b.-j.); Fotók: Mocsári László

Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményi főigazgató-helyettese csatlakozott kollégájához abban a gondolatban, hogy a tárlat egy politikailag független tudományos gyűjtés összegzése. Hozzátette: egy országos akcióról van szó, amelyhez húsz másik megyei levéltár is csatlakozott.

A szakmai tartalomból kiemelte, hogy az 1984-85-ös években a Hazafias Népfront egész Magyarországra kiterjedő fotózási felhívást tett közzé. A cél a korabeli állapotok megmutatása volt. Ennek köszönhetően számos, a hétköznapi életet megörökítő dokumentum maradt a szakemberekre.

„Helyi szinten mindössze két településről maradtak meg képek, azonban a kollégák ezeket kiegészítették egyéb forrásokkal” – jellemezte a Miskolcon látható gyűjteményt, hozzátéve: sok közülük az archívumok mélyén rejtőzött idáig. „Nem csupán szakmai, hanem oktatási célokra is felhasználható anyag állt össze” – zárta gondolatait Czetz Balázs.

A 14 tablóból álló gyűjteményt két héten át tekinthetik meg az érdeklődők a megyei levéltárban, utána pedig a teljes országos kollekció részeként online lesz elérhető.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!