Ugrás a tartalomra

Gyere a Diósgyőri várba – új kalandok, egy szuper közösség vár

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 12. kedd 12:48
Udvarhölgy- és apródképzővel, kalandjátékkal, és új múzeumpedagógiai foglalkozással is várja a látogatókat a Diósgyőri vár. A bővülő programkínálattal nemcsak újszerű élményeket szeretnének nyújtani a szervezők, fontosnak tartják, hogy közösséget építsenek, „megfertőzzék” a fiatalokat a középkor szeretetével, akik a későbbiekben a vár rendezvényein is szerepelhetnek majd.
Fotó: Erdei Botlika

A heti rendszerességgel zajló udvarhölgy- és apródképzőn az általános iskolás gyerekek betekintést nyerhetnek egy középkori vár mindennapjaiba. Elsajátíthatják a lovagi erényeket és kötelezettségeket, az udvari etikettet. A lovagok és udvarhölgyek segítségével megismerkedhetnek az élő interpretációval és a tárlatvezetői feladatokkal is. Szakavatott drámapedagógus és a vár népe közreműködésével pedig igazi hagyományőrző csapattá formálódhatnak. A foglalkozás  minden szerdán fél öttől fél hatig tart és ingyenesen látogatható.

„Munkánk során az egyik leglelkesítőbb élmény látni a gyermekek ragyogó tekintetét, amikor a viseletbe öltözött kollégáink a középkor világába varázsolják őket a foglalkozásokon. Anya, maradjunk még, jöjjünk ide vissza… gyakran halljuk a kérlelést, ezért arra gondoltunk, miért ne „költözhetnének” ők is a várba, ahol aprónépként még jobban elmerülhetnek ebben a magával ragadó történetben. Mindeközben játszva ismereteket szereznek, és részesei lesznek egy jó kis közösségnek- így született az Apród-, és udvarhölgyképző foglalkozásunk ötlete” – mondta Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője.

A Nagy Lajos király kincse játékon 2015 óta több ezer gyerek vett részt. A programot a résztvevők eddigi visszajelzései alapján most újragondolták és továbbfejlesztették, ismét várják a felső tagozatos diákok jelentkezését, hogy bizonyítsák tudásukat, rátermettségüket, tiszta szívüket és miután kiállták a próbákat, elnyerjék méltó jutalmukat.

Fotó: Baranzó Péter

Egy új kalandjáték a Miénk a vár program is felkerült a kínálatba, amely megmutatja milyen sok ember munkája kellett ahhoz, hogy a vár és az ellátását biztosító várbirtok működjön.  A gyerekek nemcsak megfigyelik, át is élik, részesei lesznek a feladatoknak, ezáltal a korábban, tanórán megszerzett történelmi ismeretek még inkább elmélyülnek, az itt szerzett új információk pedig jobban beépülnek. A játék jól kapcsolható a Nemzeti Alaptantervhez, a különféle kompetenciák fejlesztéséhez.

A Fehér Bot Napján nagy sikerrel debütált az érzékenyítő program, ahol az empátia, az együttműködés és a segítség fontosságát is megtapasztalhatták a résztvevők. Ezentúl havonta meghirdetnek 1-1 alkalmat amikor az általános- és középiskolás, de akár még a felnőtt csoportokat is várják. November 19-én és december 10-én is lehetőség lesz arra, hogy az érdeklődők átéljék milyen érzés pusztán a tapintáson, halláson és szagláson keresztül „látni” a világot.

További hírek

Olvasnivaló