Ugrás a tartalomra

Gyermekünk őrangyala, a bébiőr

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 03. péntek 10:13
Amikor egy kis jövevény érkezik a családba, a szülőket a boldogság mellett az aggodalom is hatalmába keríti. Legszívesebben folyton a kis csöppség mellett lennének, és figyelnék minden kis rezzenését, de sajnos ez nem mindig kivitelezhető. A szülőket a szülői szerep mellett más feladatok is várják. (Támogatott tartalom.)

A bébiőr nagy segítség ilyen helyzetekben, hiszen a szülők akkor is biztonságban tudhatják gyermeküket, ha nem lehetnek vele egy légtérben, ezáltal nem csak nyugalmat, hanem kényelmet is biztosít.  A bébiőrök előnye, hogy lakáson belül továbbítani tudják a hangokat, így, ha a kisbaba sír vagy nyöszörög, azt a szülők azonnal meghallják. Vannak olyan típusok is, amelyek azt is lehetővé teszik, hogy egy kis képernyőn lássuk is csemeténket. Ez nagy segítség az anyukák és az apukák számára, hiszen pihenés, tévézés, főzés vagy bármilyen házimunka közben is felügyelhetik gyermeküket, és szükség esetén közbe is léphetnek. Léteznek olyan készülékek is, amelyek hangszóróval és mikrofonnal is rendelkeznek. Ezek lehetővé teszik, hogy a szülő kommunikáljon is kisbabájával. Vitathatatlan, hogy ezek az eszközök nem helyettesítik a szülői gondoskodást, de nagy segítséget jelentenek a gyermekgondozásban. Különböző készülékek más és más funkciókkal rendelkeznek, így a kínálatban igényünknek megfelelően tudunk válogatni.

Fontos, hogy ne tévesszük össze a bébiőrt a légzésfigyelő készülékekkel. Az utóbbi kizárólag a légzés figyelésére lett kifejlesztve, és igen hatékony segítség a bölcsőhalál megelőzésében. A készülék a baba légzésének megfigyelésével segít megelőzni a tragédiát.

A videós bébiőr előnyei

A műszaki fejlődésnek köszönhetően, a bébiőrök már nem csak hangot, hanem videófelvételt is közvetíteni tudnak. Remek választás egy ilyen eszköz, hiszen láthatjuk például főzés közben, hogy gyermekünk fekszik-e az ágyban vagy esetleg már próbál kimászni belőle. A készüléknek köszönhetően, elkerülhetjük az esetleges baleseteket is. 

Amikor bővül a család, a szülőknek nagyon kevés idejük jut a nyugodt pihenésre. A videós bébiőr lehetővé teszik számukra, hogy egy kis képernyőn figyelni tudják a másik szobában alvó gyermekünket. Ez hatalmas megnyugvást ad a szülőknek, és sokkal nyugodtabban tudnak ők is pihenni. Éjszaka és délután nem kell kimászniuk az ágyból azért, hogy ellenőrizzék csemetéjük hogylétét.

A képernyő segítségével azt is látni lehet, hogy a gyermek ébren van-e vagy esetleg forgolódik, és mindent anélkül, hogy felsírna. Így a szülők követni tudják az alvás hosszát és annak minőségét is.

Manapság már vannak olyan készülékek is, amelyek kameraképét okostelefonról is követni tudjuk. Ez akkor tehet jó szolgálatot, ha gyermekünket bébiszitterre bízzuk, így megbizonyosodhatunk róla, hogy távollétünkben is minden rendben van. Ellenkező esetben pedig segít a problémák feltárásában.

A videós bébiőrök valóban hasznos eszközök, hiszen lehetővé teszik, hogy az anyuka nyugodtan elvégezze a házimunkát, amikor a kisbaba napközben szundizik. Ez nem csak a szülőknek nyújt nagy segítséget, hanem a gyermekre is pozitív hatással van. A gyakori leskelődésekkel, ajtónyitogatásokkal akár fel is ébreszthetjük az alvó babát. Ezzel megszakítjuk a pihenését, ami nagy valószínűséggel egész napos nyűgösködést fog eredményezni.

Bébiőr vásárlásakor érdemes körültekintően dönteni, és amennyiben módunk van rá, ne a legolcsóbb készüléket vigyük haza. Nem érdemes rajta spórolni, hiszen ezek rendkívül praktikus eszközök, amelyek nagy segítséget nyújtanak, amikor szülővé válunk. 

További hírek

Olvasnivaló