Ugrás a tartalomra

Halálra késeltek egy francia rendőrnőt, a támadót lelőtték

MTI
Utoljára módosítva
2021. április 23. péntek 21:04
Halálos késszúrás érte a franciaországi Rambouillet rendőrségének egyik adminisztratív alkalmazottját a kora délutáni órákban; a támadót meglőtték és őrizetbe vették, de később belehalt sebeibe - közölte pénteken az Europe 1 rádió és a BFM hírtelevízió.

"Nem engedünk az iszlamista terrorizmussal szemben" - írta Emmanuel Macron államfő a Twitteren, jelezve, hogy a nemzet és a kormány a megölt rendőrségi alkalmazott "családja, a kollégái és a rendőri erők oldalán áll".
A BFM szerint a támadó tunéziai állampolgár. Tettének indítéka egyelőre ismeretlen. Az ügyben a nyomozást a terrorellenes ügyészség vette át, s "hivatali személy terrorista meggyilkolásának" vádjával indított eljárást.
Jóllehet az elkövető indítékai nem ismertek, a támadás módja (késes támadás), célpontja (hatóság) és ideje (péntek, a muzulmánok szent napja) dzsihadista támadásra utal.

Valérie Pécresse, a párizsi regionális tanács elnöke a BFM TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy nem zárható ki a terrorista indíték.
A francia vádhatóság szerint az elkövető a támadást megelőzően felderítette a terepet, tette végrehajtása közben pedig olyan kijelentéseket tett, amelyek terrorista indíttatásra utalnak. Szemtanúk beszámolói szerint a tettes azt kiabálta, hogy "Allahu akbar!"

Az ügyészség a mobiltelefonja átvizsgálását követően közölte, hogy az elkövető dzsihadista internetes oldalakat látogatott.
Egy rendőrségi forrás korábban még arról számolt be, hogy a támadó nem kiabált iszlamista jelszavakat, amikor tettét elkövette. Hozzátette, az elkövető egy 36 éves tunéziai állampolgár volt, 2009-ben illegális bevándorlóként érkezett az országba, de azóta menedékstátuszt kapott, legálisan tartózkodott Franciaországban és korábban nem volt ismert a hatóságok előtt.

A késelés a Párizstól 57 kilométerre délnyugatra lévő település rendőrőrsén történt, ahol az áldozat dolgozott. Az elkövetőt a helyszínen lévő rendőrök ártalmatlanították.
A Le Parisien című helyi lap szerint a 49 éves áldozat éppen ebédszünetéből tért vissza, amikor megtámadták. Még a helyszínen belehalt a nyakát ért szúrásokba. A nőnél nem volt fegyver, 28 éve dolgozott a helyi rendőrőrs recepcióján, egy 13 és egy 18 éves gyerek anyja volt.

Rendőrségi források szerint a tragédia 14 óra 20 perckor történt a 26 ezer lakosú település rendőrőrsének bejáratánál a két biztonsági kapu között. A támadó befurakodott az áldozata mögé, majd amikor mögöttük a kapu bezáródott, elővette a kést, és a kapu másik oldalán lévő rendőrök szeme láttára többször megszúrta a nőt. Amikor a második ajtó kinyílt, az egyik rendőr kétszer lálőtt az elkövetőre, aki később életét vesztette.
A rendőrség a kora esti órákban házkutatást tartott az elkövető Rambouillet-ban található otthonában.
Gabriel Attal francia kormányszóvivő közölte, hogy Jean Castex miniszterelnök a történtek helyszínére utazik.
"Franciaország elvesztette egyik mindennapi hősét egy végtelen gyávaságból elkövetett barbár cselekedet következtében" - jelentette ki Castex, aki szerint Párizs térsége újból terrorizmus áldozatává lett.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy ugyanezen a környéken, a Párizshoz közeli Yvelines megye egyik másik településén, Magnaville-ben 2016-ban két rendőrt szintén késsel ölt meg egy dzsihadista. Felidézte a Samuel Paty történelemtanár elleni tavaly októberi dzsihadista támadást is, amely szintén a közelben történt. A tanárral azért végzett egy 18 éve csecsen iszlamista, mert megmutatta a Mohamed-karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráján.
Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren erősítette meg a késeléses támadást, egyben közölte, hogy szintén a helyszínre utazik. A kormánytag azt is bejelentette, hogy a kormány megerősíti a biztonsági intézkedéseket a rendőrőrsök és a csendőrségek bejáratánál.

Philippe Benassayam képviselő, akinek választókerülete a térségben van, részvétét nyilvánította a történtek miatt. Figyelmeztetett, hogy jobban meg kell védeni a rendfenntartókat, mert szerinte szinte napi rendszerességű támadásoknak vannak kitéve.

"Ugyanazok a szörnyűségek követik egymást" - írta Marine Le Pen radikális jobboldali politikus Twitter-oldalán. Úgy fogalmazott, hogy mindig "ugyanazokról az iszlamista indítékokról" van szó.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!