Ugrás a tartalomra

Haltár: néhány szó a jászkeszegről

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. április 18. vasárnap 17:41
Az idei év halának választott jászkeszeg jellegzetes lakója a hazai vizeknek.

Az édesvíz természeti kincs. A vizek kincstárának legcsillogóbb vagyontárgyait pedig a halak jelentik. Aki horgászik, annak nem árt tudni azt sem, mi akad a horogra, hiszen ez a sport nemcsak a súlyról, a hosszról és a megvásárolható eszközökről, hanem a tóparti környezet sokszínű élővilágáról, annak megismeréséről is szól.

A Magyar Haltani Társaság által meghirdetett szokásos éves versenyen a jászkeszeget választották 2021 halának: a szavazatok több mint felét kapta ez a fajta. Aranysárga vagy ezüstös szemérõl, lapított, magas formájáról, apró nyílású, felfelé irányuló szájáról ismerhetjük fel. A kisebb példányokat könnyű összekeverni a vörösszárnyú keszeggel is.

Méretét tekintve a közepes keszegfajtákhoz sorolható: a magyar vizekben a jászkeszeg 9 évesen érheti el a 36 centimétert és az 1 kilogrammot. Békés hal lévén először csak planktonokkal és algákkal táplálkozik, majd fejlett korában lárvákkal, vízbe hulló rovarokkal, férgekkel, de rácsaphat békaivadékokra, kisebb rákfélékre, apró halakra is. Hazánkban számos vízben megtalálható. A világrekordfogást a Szovjetúnióban mérték: 8 kilogrammot nyomott. A hazánkban jegyzett legméretesebb példány 3,86 kg volt, a Keleti-fõcsatornából fogták 1995-ben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!