Ugrás a tartalomra

Helikopterrel toboroztak első véradókat

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 24. péntek 13:43
Rendhagyó programot szervezett a Magyarországi Légimentésért Alapítvány pénteken a Szent István térre: egy helikopter szállt le a város szívében. A városháza aulájába ugyanis véradásra hívták főleg az első véradókat, valamint a már sokadszor segítő embereket.
Képgaléria! Fotó: Mocsári László

A kampány apropóját az adta, hogy 2019 decembere óta a budaörsi mentőhelikopter két egység nulla negatív vért is szállít fedélzetén. Ezt a súlyosan sérült vagy egyéb okból kivérzett betegek ellátása során alkalmazták, eddig több mint hússzor. – A tapasztalatok nagyon pozitívak, számos esetben a betegek a helyszíni vérátömlesztés nélkül nagy valószínűséggel már el sem jutottak volna a kórházig, hogy esélyt kapjanak a felépülésre – mondta el Böszörményi Péter, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. miskolci bázisvezetője. A legfiatalabb sérült néhány hónapos csecsemő, a legidősebb 75 éves volt. – A helyszíni transzfúzió egy kiemelkedő mentéstörténelmi mérföldkő, mellyel Európa élmezőnyébe kerültünk. Cél, hogy a vérkészítmények mind a hét légibázison (Budaörs mellett Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsen, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben) minél előbb elérhetőek legyenek – mondta.

Arnóczki Tímea, a szervező Magyarországi Légimentésért Alapítvány kuratóriumi tagja szerint sok véradót kivontak a rendszerből az elmúlt évek eseményei. – Sokan félnek a járvány miatt. Ezt a rendezvényt azért szerveztük ilyen látványosra, hogy kifejezetten a fiatalokat szólítsuk meg. Szeretnénk hagyományt teremteni – utalt ezzel a szeptember utolsó vasárnapján tartott szív világnapjára. 

A megnyitón elhangzott, hogy számos szervezet állt a kezdeményezés mellé, többek között Miskolc önkormányzata, a Magyar Vöröskereszt, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Honvédség is. Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének megyei igazgatója elmondta, azt szerették volna elérni, minél többen jelentkezzenek a véradók táborába. – A nyár mindig nagyon passzív véradás szempontjából, de most, hogy újra jelenléti oktatás van, már szervezzük kitelepüléseinket a középiskolákba. Mostantól tehát a véradók száma biztosan növekedni fog – hangsúlyozta.

Nagy Géza, a Miskolci Toborzó Iroda vezetője úgy nyilatkozott, a katonák általában nagy véradók. – A Magyar Honvédség bebizonyította az elmúlt időszakban, hogy minden olyan kezdeményezés mellé odaáll, ami az állampolgárok biztonságát szavatolja – mondta az  őrnagy.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!