Ugrás a tartalomra

Himnuszok hete a könyvtárban

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 17. vasárnap 11:38
Honlapján és közösségi oldalán indít magyar kultúra napi sorozatot a megyei és városi könyvtár.

Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményének kéziratát 1823-ban tisztázták le, ennek dátumához igazodva, 1989. óta január 22-én tartjuk a magyar kultúra napját. A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott természetesen, Himnuszok hete címmel sorozatot indítanak.

– A magyar kultúra értékeire, jelentőségére, ezen belül természetesen a könyvek és a könyvtár szolgáltatásaira, kívánjuk felhívni a figyelmet – mondja dr. Prokai Margit, az intézmény igazgatója. – Így például Cs. Varga István Himnusz-könyvének ajánlója mellett a könyvtár honlapján jelenik meg az az írás is, amely olyan magyar regényeket, színpadi műveket mutat be, amelyekben a szereplők valamiképpen beszélnek a Himnuszról.

Cs. Varga István József Attila-díjas irodalomtörténész „Nyújts feléje védő kart” – Kölcsey Ferenc: Himnusz című tanulmánykötetének bemutatója lett volna az idei programok egyik kiemelt rendezvénye. Az Egerben élő író, nyugdíjas professzor évtizedek óta az ars sacra, a szent művészet elkötelezett kutatója és népszerűsítője. Könyvében a Himnusz szakrális-spirituális és nemzeti értékeit elemzi, sok-sok hivatkozással és idézettel gazdagított, ugyanakkor olvasmányos kötettel gyarapítva irodalmunkat. A tervezett miskolci kötetbemutató a vírusveszély miatt ugyan elmarad, de egy későbbi időpontban pótolják.

Január 18-22. között a könyvtár honlapján és Facebook-oldalán jelennek meg a Himnusz hete című sorozat összeállításai. Erre az alkalomra az intézmény munkatársai összegyűjtötték és rövid ismertetésekkel kisfilmen mutatják be a képzőművészeti alkotásokon megőrzött Kölcsey Ferenc-ábrázolásokat. Mint ismert, a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár gyűjti a Miskolcon élő nemzetiségek irodalmát. A képviselőik videófelvételen beszélnek anyanemzetük himnuszáról, annak történetéről, üzenetéről. Készül továbbá egy kisfilm a különböző szakmák – például a bányászok, a kohászok, a gépészek, az erdészek – himnuszáról is.

Helyismereti, művelődéstörténeti szempontból is érdekes az az összeállítás, amely sorra veszi a megyéhez kötődő magyar kulturális értékeket: például a boldvai bencés monostorban született 1192-1195. között az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés. Az első teljes magyar nyelvű Biblia is itt jelent meg. Arra is büszkék lehetünk, hogy Széphalomban élt a magyar nyelv megújítója, Kazinczy Ferenc, vagy hogy a mai Magyarország területén Miskolcon épült fel az első magyar nyelven játszó kőszínház.

Valamennyi kisfilmhez, tájékoztatóhoz könyvajánlót is készítenek a könyvtár munkatársai, és természetesen várják az olvasói igényeket, kéréseket – egyelőre online. A könyvtár szolgáltatásai ugyanis most még csak korlátozottan vehetők igénybe. A központi könyvtárba vagy valamelyik tagkönyvtárba elektronikusan vagy telefonon leadott igénylés visszajelzése után, a megbeszélt napon lehet átvenni a kért dokumentumokat az adott intézmény bejáratánál. Minderről részletes tájékoztatás olvasható a könyvtár honlapján.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!