Ugrás a tartalomra

Hogyan tudjuk elkerülni a sűrűsödő villámárvizek következményeit?

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 27. csütörtök 15:19
Az elmúlt napokban több árhullám is levonult a Szinván, de — az elmúlt 9 évben — a medertisztítási- és építési munkáknak köszönhetően az árvizet biztonságosan elvezette a patakmeder. A Miskolci Önkormányzat 2011 óta 400 millió forintot fordított a Szinva mederrendezésére, legutóbb az alsó szakaszon.

Hatalmas felhőszakadások okoztak gondot az elmúlt napokban, Berekaljától Hejőcsabáig nagy mennyiségű eső esett. Május elejétől már javában takarították a Városgazda munkatársai a Szinva patak medrét. A becslések szerint körülbelül 2600 köbméter hordaléktól szabadították meg a patakmedret. Így a mederszélesség az eredeti, 8 méter szélességre bővül. Ez az árvízi védekezésben kiemelt jelentőségű.

Ma a Szinva medrében a víz tiszta és békés. A nagy esőzések után nem duzzasztja vissza a Hejő annyira, hogy kilépjen a mederből.

Balogh Gábor, a Miskolci Városgazda Kft. vízügyi szakreferense elmondta, miért van jelentősége a medertakarításnak. – Az elmúlt napok csapadékos időjárása megmutatta, hogy milyen fontos, hogy a befogadó vízfolyásainak medre, mederszelvénye tiszta és jól karbantartott legyen. Hiszen ez a mennyiségű csapadék, ami most lehullott a péntek és vasárnap közötti időszakban, okozhatott volna problémát, hogyha a befogadó vízfolyásoknak a medre nem tiszta.

A Szinva medrét azóta is folyamatosan takarítják. Másfél kilométer hosszan viszont már biztosítva van az áramlás biztonságos útja. A megelőzésnek köszönhetően árvíz nem, de villámárvíz okozott károkat Miskolcon. Berekalján például a vihar nyomait a lakók lapáttal takarították, a tűzoltók pedig a vízátereszeket és csatornafeneket tisztították meg.

Villámárvizek általában hegyi és dombvidéki területen alakulnak ki, gyors lefolyásúak, a heves zivatarok és a felhőszakadások kísérőjelensége. Meghatározója, hogy rövid idő alatt nagyon nagy mennyiségű csapadék zúdul egyetlen területre, ezért okoz jelentős károkat. Lehetetlen előre jelezni, hiszen a kiváltó ok általában egy helyi szélsőséges időjárási esemény. Egyre gyakoribb megjelenésük a globális éghajlatváltozáshoz is köthető. A szakemberek szerint jövőre egyre több villámárvíz fordul majd elő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!