Ugrás a tartalomra

Home Office-ban a miskolci szimfonikusok is

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 22. szerda 19:04
Bár koncertek nincsenek, a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagjai otthon sem tétlenek. A folyamatos szakmai egyeztetések és gyakorlás mellett pedig vannak, akik kisfilmet készítettek.

Az egy háztartásban élő Juhász Andrea oboista, Juhász Györgyi fagottos és Hadobás Gergely csellista egy hangulatos kis videóval üzent a világnak, hogy a zene mindig él! A klip utómunkáit is az együttes egyik muzsikusa, Kerényi Tamás 2. hegedűs végezte. Igazi csapatmunka volt tehát!

A zenekar nem szokványos mindennapjairól az együttes ügyvezetője és a filmet készítő zenekari tagok mesélnek.

Milyen is az élete egy zenekarnak koncertek nélkül? Hogyan tud működni egyáltalán egy együttes ebben a nehéz időszakban? Erről kérdeztük Szászné Pónuzs Krisztinát, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetőjét.

A járványügyi intézkedések elsőként érintették a kulturális rendezvényeket, így a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjeit is. Milyen hatása van a zenekarra ennek a hosszú kényszerpihenőnek?

Sz. P. K.: Ezeket az intézkedéseket mindenki nehezen viseli, nyilván a zenekar is. Mint ahogy az oktatásban, nekünk is meg kellett próbálni olyan új módszereket, eszközöket alkalmazni, amiknek korábban nem volt gyakorlata a zenekar életében. Szerencsések vagyunk, hiszen a bérletes évadunkat csak kis mértékben érintette a leállás.

Milyen intézkedéseket hoztak az együttesen belül?

Sz. P. K.: Tekintettel arra, hogy nem ülhet össze az együttes próbálni, igyekszünk más módon szakmai munkával ellátni a zenész kollégákat. Műhelymunka folyik, elsősorban szólamokon belül, szólamvezetői és művészeti vezetői irányítással. Adminisztratív területen teljes egészében home office működik, megoldott az iroda szerverhez, valamint az egymáshoz való közvetlen kapcsolat.

Hogyan tudják biztosítani, fenntartani a zenekar működését?

Sz. P. K.: A szakmai munka fenntartása nagyon fontos. A zenészek nyilván normál esetben is sokat gyakorolnak otthon önállóan is. Az arányok most talán kicsit eltolódnak ezirányba, illetve a szólamok egymás között is egyeztetnek, kicsit talán csapatépítő is ez az időszak.

Milyenek a kilátások? Hogyan látják a jövőt?

Sz. P. K.: Nemcsak nekünk, úgy gondolom, az élet más területén is nehéz lesz újraindulni. Reménykedünk, hogy nyár végén, ősszel normál rend szerint el tudjuk indítani az új évadot. A programunk készen van, igyekszünk a néhány elmaradt hangversenyünket is mihamarabb pótolni.

Mi az elsődleges cél, ami most Önök előtt lebeg?

Sz. P. K.: Az elsődleges cél, a zenekar kondíciójának megőrzése, szakmailag és mentálisan, és pénzügyileg egyaránt, ennek érdekében igyekszünk mindent megtenni.

Milyen nehézségek várhatóak az újraindulást követően?

Sz. P. K.: Ez a néhány hónap valószínűleg mindenkiben mély nyomokat fog hagyni. Olyan helyzetbe kerültünk, amelyhez hasonlót e most élő generációk nem éltek át. Nincsenek minták, amiket követhetnénk. Csak találgatni lehet, milyen következményekkel fogunk szembesülni. Arra számítunk, hogy a közönséget nehezebb lesz megszólítani. Lesznek, akiket, a betegségtől való félelem miatt, és valószínűleg sajnos olyanok is, akiket a gazdasági környezet romlása miatt.

A zenész azonban nem tétlen! Dolgozik otthon, muzsikál. De mit jelent mindez a kollégáik és a közönségük nélkül? Erről mesél a zenekar 3 tagja: Juhász Andrea oboista, Juhász Györgyi fagottos és Hadobás Gergely csellista.

Tulajdonképpen a 100 fő feletti rendezvények betiltásával a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjeit is le kellett mondani még március közepén. Hogyan élitek meg ezt a kényszerpihenőt?

Eleinte nem éreztük annyira ennek a súlyát, talán még jól is jött a szabadidő. Sok halogatott munka előkerült, így elkezdtük annak végzését. Gyakoroltunk is minden nap, hisz’ azt hittük, ez egy nagyon rövid kis szakasz lesz és utána minden a régi kerékvágásba kerül vissza. Sajnos nem így történt, úgy érezzük, mindannyian vágyunk vissza, hiányzik a zene, a kollégák, a fellépések, a lámpaláz, a koncertélmény. Ezek hiányát a mindennapi gyakorlással, új darabok átnézésével kompenzáljuk.

Hogyan biztosított a művészi munkavégzés számotokra?

Napi rendszerességgel gyakorolunk azokra a koncertekre, amelyek későbbre tolódtak.

Mennyire tartjátok a kapcsolatot a kollégákkal? Milyen az információáramlás a zenekaron belül?

Többféle fórumon is értesülünk minden friss hírről. Számos kontakt-lehetőség van ezáltal a kollégákkal is, így tudjuk, hogy mindenki biztonságban van, ami most a legfontosabb.

Bár koncertek nincsenek, de megtaláltátok a módját annak, hogy adjatok valamit a közönségnek. Elkészült egy hangulatos klip a részvételetekkel és munkátokkal. Meséljetek erről kicsit! Hogyan jött az ötlet? Korábban is foglalkoztatok már ilyesmivel, vagy a „bezártság” eredményezte?

Korábban is muzsikáltunk már együtt és mivel mondhatjuk, hogy egy család vagyunk, a karantén ideje alatt is sokat segítjük egymást. Györgyi dobta be először az ötletet, és utána már mentek sorban a feladatok. Andrea találta meg a kottákat, mutatta meg nekünk a zenei választékot. Sajnos nagyon kevés darab íródott erre a három hangszerre. Nekünk sikerült találni egy nagyon kedves kis triót, örömmel kezdtük el tanulni. Szerencsénkre van egy nagyon kedves ismerősünk (Macsuga Dávid), aki vállalta, hogy felvesz minket és az alap forgatókönyv is az ő tollából ered. A videófelvétel is nagyon jól telt, sok mulatságos dolog történt, jól éreztük magunkat.

Hogyan nézett ki a klip elkészítésének folyamata, így a személyes érintkezések hiányában?

A kezdeti lépések online is működtek, majd miután mindenki áttanulmányozta a saját szólamát, az előírt távolságot szigorúan betartva készült el a hanganyag. A képi anyag rögzítésénél is törekedtünk a biztonságra. Ami az utómunkát illeti, egy kedves kollégánk, Kerényi Tamás volt segítségünkre, akinek áldozatos és igényes munkájának köszönhetően nyerte el végső formáját a videó.

Mi volt a célotok a klip elkészítésével?

Szerettünk volna egy kis kikapcsolódást nyújtani ebben a frusztrált helyzetben, megmutatni, hogy a zenész világban sem állt meg az élet.

Mit üzentek a közönségnek a legközelebbi találkozásig?

Hogy legyenek kitartóak, hiszen mi nem tűntünk el, továbbra is hűen szeretnénk muzsikálni nekik. Hiszen nélkülük nem léteznénk.

Íme egy hangulatos kis videó a zenéről, a reményről, a tavaszról: