Ugrás a tartalomra

Hősöket képeznek Miskolcon

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 13. kedd 14:13
Miskolcon is megkezdődött a hősök képzése, a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó programja. Az ingyenes tanfolyam havonta egy alkalommal hívja fel a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Fő üzenete, hogy merjünk egymáson segíteni.
Fotó: Végh Csaba

Harminc darab mellkas kompresszió, majd két befújás. Az újraélesztést ezen a napon bárki kipróbálhatta. De egy fulladásos esettel is bármikor találkozhat az ember. Ekkor következik az úgynevezett Heimlich-fogás.

A Heimlich-fogás egy elsősegélynyújtási technika félrenyelés esetére. A fogást elvégző a fuldokló mögé állva két kezét összekulcsolja a másik hasának felső részén, és a kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréseli a tüdőt, hogy az így megnövekedő légnyomással próbálja kiszabadítani a félrenyelt tárgyat. A manővert rendszerint akkor használják, ha a fulladozó felnőtt vagy idősebb gyermek, és még lélegzik. Eszméletét vesztett, nem lélegző emberen szív-tüdő újraélesztést, kisgyermekeknél hasra fektetést és hátba verést alkalmaznak inkább. Mivel a fogás a légnyomáson alapszik, csak olyankor működik, amikor a félrenyelt dolog teljesen elzárja a légcsövet – például félrenyelt folyadéknál vagy halszálkánál nem.

Egy tucatnyi fiatal leshette el az elsősegélynyújtás fortélyait. - Az interneten láttam meghirdetve ezt a programot, és nagyon érdekesnek találtam, ugyanis szeretnék tisztában lenni az elsősegélynyújtás alapjaival – nyilatkozta az egyik résztvevő, Berta Dóra.

Alföldi Erik hét éve tagja a Vöröskereszt csapatának. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálaton is többször részt vett már. Szerinte azt nem tudhatjuk előre, hogy mikor történik egy olyan szituáció, akár a közeli hozzátartozók körében, vagy akárcsak a nyílt utcán, hogy valaki segítségre szorul. - Tudjunk és merjünk odalépni, ez fontos, mert akár emberélet is múlhat rajta – mondja Alföldi Erik, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Észak-Magyarországi Régiójának elnökségi tagja.

Ez a Hősképző program legfőbb üzenete: bárkiből lehet hős, csak néhány fogást kell elsajátítania. A Magyar Vöröskereszt második éve indítja útjára önkéntes programját.

- Itt olyan fiatalokkal találkoznak, akik a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálaton a gyakorlatban is elláttak közel 300 esetet egy hét alatt, kezdve a kagylóvágástól a különböző sportsérüléseken át egészen az újraélesztésig, - egy sikeres újraélesztésig - vagyis megtapasztalhatják azt, hogy mi ennek a jelentősége, ők maguk is hősökké válhatnak – nyilatkozta Szathmáry-Király Ágnes, Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének  kommunikációs munkatársa.

Idén havonta egy alkalommal, más-más világnaphoz kapcsolódva hívják fel a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára.

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!