Ugrás a tartalomra

Húsvét régen és ma – pályázati felhívás

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. április 03. szombat 15:46
A „hagyományos” húsvéti szokások rengeteget változtak az elmúlt évek, évtizedek alatt. Ennek a változásnak a folyamatát vagy legalább egy-egy mozzanatát szeretnék rögzíteni a Herman Ottó Múzeumban, s megőrizni az utókor számára. Aki kedvet érez, hogy ebben a munkában segítségükre legyen, pályázzon!
Képünk csak illusztráciü

A Herman Ottó Múzeum pályázatot hirdet három kategóriában. Cél a jelenkori húsvéti szokásaink megismerése és rögzítése.

Írás

Leírás, dolgozat, fogalmazás vagy akár irodalmi mű (vers, novella) készítése arról, miként tölti pályázó és családja a húsvéti ünnepeket napjainkban az előző évek ünnepi időszakához képest. Értékelik, ha a leírás a jelenkor mellett időben minél tovább visszatekint, s kitér az egyes szokáselemek változása, esetleg elhagyása indokaira is (pl. már nem járnak a fiúk, férfiak locsolkodni, mert városba költöztünk, vagy nem tartjuk a nagypénteki böjtöt, mert családunk nem vallásos, vagy nincs jelentősége a húsvéti nagytakarításnak, mert ebben az időszakban általában kirándulni megyünk stb.).

Fontosnak tarják a megmaradt szokáselemek rögzítését is, pl. járunk locsolkodni, de csak a közvetlen, szűk rokonságba, vagy manapság is tojás és sonka kerül az asztalra, s mellette még… Nagyra értékelik, ha a pályázathoz új és archív fotókat is csatol készítőjük. Fontos, hogy az egyes események, szokások helyhez és időhöz legyenek kötve.

Fotó

A pályázók örökítsék meg egy-egy fényképen, hogy hogyan ünneplik ma a húsvétot! Milyen szokások élnek még a családjukban, divat-e még náluk a locsolkodás, hogyan és mivel locsolkodnak, mi kerül az ünnepi asztalra, hogyan öltözködnek húsvétkor, hová mennek, hogy ünnepelnek, hogyan dekorálják a lakást, az ünnepi asztalt, kapnak-e a gyerekek ajándékot, stb. 

A fotók minősége: minimum 2 megapixel

Képzőművészet

Az alkotások témája a régi idők és napjaink húsvéti szokásai, melyeket lehet egy képen belül, de külön-külön is megjeleníteni. Pályázni lehet egyénileg vagy csoportosan. Technika: szabadon választott. A képek mérete: A/2 vagy A/4. 

Pályázni mindhárom kategórián belül felnőtt (18. életévtől) és ifjúsági (18. életévig) korcsoportban lehet. A beküldött pályaművekhez csatolni kell a kategória megnevezését, a pályamű címét, az alkotó/alkotók nevét, életkorát és egy elérhetőséget (e-mail címet, telefonszámot).

Benyújtás módja: 

Írás kategóriában: 

-    Személyesen a múzeum portáján leadva, hétköznapokon 8-17 óráig vagy postai küldeményként, hagyományos, papír formában a Herman Ottó Múzeum címére (3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.) 

-    Elektronikusan pdf. formátumban ahusvet.muzeum@gmail.com e-mail címre.

Fotó kategóriában:

-    Elektronikusan a husvet.muzeum@gmail.come-mail címre.

Képzőművészet kategóriában:

-    Személyesen a múzeum portáján leadva, 8-17 óráig vagy postai küldeményként, a Herman Ottó Múzeum címére (3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.).

A beérkező pályamunkákat a Herman Ottó Múzeum szakembereiből álló zsűri értékeli. A kategóriák győztesei nyereményekben részesülnek. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a beérkező pályaműveket a múzeum saját felületein (honlap, Facebook-oldalak) közzéteheti, azokat archiválja, kutatási célra felhasználja.

További hírek

Olvasnivaló